Сирийските бунтовници изграждат армия с помощта на Турция

Сирийските бунтовници изграждат армия с помощта на Турция

"Национална армия", която сирийски бунтовници изграждат с помощта на Турция, може да стане дългосрочно препятствие пред връщането на контрола на Северозападна Сирия в ръцете на президента Башар Асад - ако успеят да сложат край на съперничеството между фракциите, което отдавна разстройва плановете на опозицията.

Това усилие е в основата на плановете на подкрепяната от Турция опозиция да наложи контрол и да управлява ивица от територия, която е част от последния голям бунтовнически бастион в Сирия.
 
Присъствието на турски сили на терен помогна за предотвратяването на атаки на сирийското правителство.
 
Асад, с подкрепата на Русия и Иран, се зарече да си върне "всяка педя земя" от Сирия и въпреки, че вече спечели по-голямата част от страната, турското присъствие ще затрудни всякаква правителствена офанзива в Северозапада.
 
Ролята на Турция вече не се ограничава до подкрепата за съюзнически сирийски сили и включва възстановяване на болници и училища. В района са открити най-малко пет клона на турските пощи. 
 
Полковник Хайтам Афиси, ръководител на Националната армия, заяви, че организирането на военната сила през последната година не е било лесна задача.
 
"Ние сме в началото. Изправени сме пред много затруднения, но работим по преодоляването им", заяви Афиси пред Ройтерс в интервю в град Азаз, близо до турската граница. Неотдавна той е трябвало да издаде заповед бойците да спрат "да откриват безразборна стрелба", да носят униформи и да сътрудничат на новосъздадената военна полиция, която представлява "силите на закона и справедливостта и не е съперник на никоя друга фракция".
 
На фракциите беше забранено да поддържат собствени затвори и съдилища, както и да извършват извънсъдебни арести.
 
Проектът беше атакуван: мнозина новобранци бяха ранени на 5 август, когато церемонията по завършването им в град Ал Баб беше подложена на обстрел. Афиси заяви, че това е дело на "враг на революцията, независимо дали вътрешен или външен". Извършителят е бил идентифициран, но той отказа да каже кой е.
 
Разширяване на Идлиб?
 
Националната армия включва около 35 000 бойци от някои от най-големите фракции, участващи във войната, при която през последните седем години загинаха стотици хиляди и около 11 милиона бяха принудени да напуснат домовете си.
 
Много предишни опити за обединяване на бунтовниците се провалиха, възпрепятствани от местни съперничества, а понякога от различните цели на чужди държави, които подкрепяха много от бунтовниците в Сирийската война.
 
Националната армия може да се окаже различна поради присъствието на Турция на терена.
 
Турската армия навлезе в Североизточна Сирия при две офанзиви. Първата, "Щитът на Ефрат", започнала през 2016 г., доведе до прогонването на Ислямска държава от територията между Азаз и Яраблус. По-рано тази година, при втората, наречена "Маслинова клонка", от кюрдските "Сили за защита на народа" бе отнет съседният регион Африн. Той е важен за Турция, защото тя смята "Силите за защита на народа" за заплаха за своята национална сигурност и за клон на Кюрдската работническа партия (ПКК), която от три десетилетия води бунт в Турция.
 
Асад твърди, че Турция окупира незаконно сирийска територия.
 
"Цялата подкрепа за Националната армия идва от Турция, няма други държави, които да ѝ оказват помощ", каза Афиси.
 
Турското външно министерство не отговори на зададените от Ройтерс въпроси.
 
Турската подкрепа включва заплати за бойците, логистична подкрепа "и оръжия, ако се налага". Той посочи трима врагове: Асад, ПКК и Ислямска държава.
 
Турция е създала и 12 военни поста в провинция Идлиб и съседните райони. Постовете са разположени на югозапад от Африн по силата на споразумение с Русия и Иран. Обявената им цел е да наблюдават деескалацията в района на Идлиб.
 
Асад е намеквал, че Идлиб може да е следващата му цел.
 
Афиси заяви, че ако се наложи, Националната армия може бързо да се слее с подкрепяните от Турция бунтовници в Идлиб.
 
Ситуацията в Идлиб се усложнява от присъствието на добре въоръжени джихадисти, които са се сражавали с други групи.
 
"Готови сме и протягаме ръка на всички групи, които следват целите на революцията", заяви той.
 
 
По БТА.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?