Сирийският национален съвет бе признат от опозицията за неин официален представител

Повечето представители на сирийската опозиция, които се събраха в Истанбул, признаха Сирийския национален съвет (СНС) за официален представител на сирийския народ, съобщи Франс прес.

Конференцията реши, че СНС е официалният представител на сирийския народ, заявиха участниците в срещата в обща декларация, прочетена на пресконференция от опозиционния представител Абдулразак Ейд.

Участниците поеха ангажимент да реорганизират СНС и да съставят комисия, която да пренапише неговия правилник.

Декларацията не бе подписана от някои кюрдски фракции, които я отхвърлиха заради липсата на текст в нея за уреждане на кюрдския проблем в Сирия.

Сирийската опозиция освен това отправи призив към президента Башар ал Асад да изтегли танковете от сирийските градове до края на днешния ден, за да прояви добра воля, след като Дамаск заяви, че приема плана на международния посредник Кофи Анан за уреждане на кризата.

"Нямаме доверие в този режим. Ако наистина е сериозен, той трябва да приложи инициативата още в сряда. Не бива да има нито един танк по улиците и военните на режима трябва да бъдат изтеглени", заяви представител на опозицията.

Декларацията бе приета, след като държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън отправи призив снощи към сирийската опозиция да се обедини преди конференцията "Приятели на Сирия" в неделя в Истанбул.

"Приканваме ги да проявят единство в Истанбул", заяви Клинтън. Тя каза още, че трябва да бъдат зачетени правата на всички групи и малцинства в Сирия.

Споделяне

Още от Свят