Сирийският опозиционен лидер готов да преговаря със заместник на Асад

Ахмад Муаз ал Хатиб и вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън на среща по време на конференцията в Мюнхен

Сирийският опозиционен лидер Ахмад Муаз ал Хатиб заяви, че би приел да преговаря с втория човек след Башар Асад - вицепрезидента Фарук аш Шараа, но само ако преговорите се основават на принципа на оттегляне на режима от властта, предаде Ройтерс.

В края на януари Хатиб изненадващо изрази за първи път  готовност за преговори с представители на сирийските власти,  които нямат "кръв по ръцете". Тази негова позиция му навлече  критики от страна на част от сирийската опозиция в лицето на Сирийския национален съвет.

Този път лидерът на Националната коалиция на сирийските революционни и опозиционни сили призова сирийския президент да заеме ясна позиция по неговата инициатива за диалог, която по думите му има за цел да спре кръвопролитията и да помогне за мирна смяна на властта. Ал Хатиб каза за телевизия "Ал Джазира", че водещите световни сили нямат визия за уреждане на конфликта в Сирия и само сирийците могат да определят пътя напред. Ал Хатиб поясни, че инициативата му има за цел да спаси живота на много сирийци и това, което е останало от инфраструктурата на страната след продължаващия почти две години конфликт.

По думите му една от обсъжданите възможности на Мюнхенската конференция по сигурността, състояла се през уикенда, е съставяне на преходно правителство с пълни правомощия.

Съединените щати подкрепиха призива на ал Хатиб. "Ако режимът (в Дамаск) проявява и най-малък интерес към  (постигането на) мир, той трябва да седне и да разговаря сега с коалицията на сирийската опозиция, и ние подкрепяме силно призива на Хатиб", заяви говорителката на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд.

Нюланд отбеляза, че според нея лидерът на сирийската опозиция не предвижда предоставянето на съдебен имунитет на Башар ал Асад и на останалите сирийски ръководители. Тя потвърди позицията на Съединените щати, че оттеглянето на сирийския президент от властта е предварително условие за започването на политически преход в страната.

Депутат от управляващата сирийска партия, цитиран от Асошиейтед прес, отхвърли исканията на ръководителя на опозицията за диалог за слагане на край на продължаващите вече близо две години кръвопролития. Файез Сайег посочи, че евентуални разговори между сирийското правителство и подкрепяната от Запада Сирийска национална коалиция трябва да започнат, без да се поставят условия.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?