Сироп за трансплантирани деца отново става напълно безплатен по здравна каса

Сироп за трансплантирани деца отново става напълно безплатен по здравна каса

От 2 юни сиропът Sandimmun Neoral 100 mg/ml oral solution отново става безплатен за нуждаещите се трансплантирани деца, съобщиха в понеделник от Министерството на здравеопазването. От края на миналата година децата, приемащи течната форма на имуносупресора циклоспорин, се налага да доплащат, тъй като в същата група в Позитивния лекарствен списък е влязло друга, по-евтина форма на медикамента и здравната каса започва да покрива напълно само нея.

По този повод за Деня на детето 1 юни е насрочен протест на родители на трансплантирани деца пред министерството и здравната каса.

От Министерството на здравеопазването обясниха, че сигнал за проблема са получили на 22 май. Става въпрос за това, че пациентите доплащат сумата от 7, 86 лв. за лекарството Sandimmun Neoral 100 mg/ml oral solution – 50 ml x 1 (сироп).

За да изясни случая, министерството е поискало информация от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти (НСЦРЛП) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
Станало е ясно, че лекарственият продукт Sandimmun Neoral 100 mg/ml oral solution – 50 ml x 1 е включен в Позитивния лекарствен списък (ПЛС) през 2010 г. До възникването на казуса медикаментът е рефериран в групата лекарствени продукти с INN Ciclosporin, перорална форма - capsule  (таблетки) и oral solution (сироп), и на пациентите не се е налагало да  доплащат.

Доплащането става факт от 2 ноември 2016 г., след преизчисляване на групата с INN Ciclosporin, при което референт в групата става Sandimmun Neoral Capsule, soft 50 mg x 50, пише в доклада на НСЦРЛП до ресорния заместник-министър.

Националният съвет е изискал становище от касата дали двата медикамента да бъдат разделени в отделни групи според лекарствената форма - capsule и oral solution. Становището на НЗОК от 25 май  е положително – “за“ разделяне на таблетките и сиропа в отделни групи, като по този начин пациентите няма да доплащат и за двата медикамента.

Промяната ще бъде публикувана на сайта на Съвета на 2 юни – деня, в който се прави месечната актуализация на Позитивния лекарствен списък. В аптечната мрежа Sandimmun Neoral 100 mg/ml oral solution, без доплащане от страна на пациентите ще е достъпен от 16 юни, когато НЗОК актуализира аптечния софтуер.

За осигуряване безплатното лечение на трансплантираните деца в периода 2 юни -16 юни медикаментът  Sandimmun Neoral 100 mg/ml oral solution ще бъде отпускан срещу рецепта и без доплащане в аптека “Мина“ (бул. „Георги Софийски“ №10 – срещу арката на “Александровска“), обещаха от фирмата-притежател на разрешението за употреба “Новартис“, след разговор със заместник-министър Лидия Нейчева.
Министерство на здравеопазването апелира всички граждани, срещащи затруднения с достъпа до необходимите им лекарства, и пациентските организации, имащи информация за проблеми, да се обръщат към компетентните институции.

“Обръщаме внимание, че преди 22 май в МЗ не е постъпило нито едно оплакване за необходимостта от доплащане на Sandimmun Neoral 100 mg/ml oral solution. Това е и причината, поради която намираме назидателно-ироничния тон на писмото от пациентските организации за неприемлив“, се казва в позиция на министерството.

Споделяне

Още от България