Системата на ЕС срещу дезинформацията ще заработи от следващата седмица

Системата на ЕС срещу дезинформацията ще заработи от следващата седмица

Системата на ЕС за противодействие на дезинформацията ще започне работа в понеделник следващата седмица, съобщи Европейската комисия, цитирана в петък от БТА.

Тази нова система ще разполага с представители във всяка държава от ЕС. Всички те ще събират данни от открити източници за засечени дезинформационни кампании, независимо къде се намира техният източник. Целта е ЕС да съгласува общ отговор за противодействие, включително с насочване на вниманието на гражданите към опитите за разпространение на неверни данни.

Участниците в системата ще обменят оценки и наблюдения за посоките на дезинформационните дейности, както и опита си в противодействието. Принос за работата на системата ще имат също доброволци за проверка на достоверността, научни работници, НАТО и държавите от Г-7 (Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, САЩ и Великобритания).

От страна на институциите на ЕС ще участват Европейската служба за външна дейност, както и специалисти по действия при кризи, по киберсигурност и хибридни заплахи.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?