Скандал провали срещата на Вишеградската четворка в Израел

Полша се отказа да участва заради спор с еврейската държава за ролята й във Втората световна война

Полският министър-председател Матеуш Моравецки

Срещата на страните от Вишеградската група, която трябваше за започне в понеделник в Израел се провали с гръм и трясък. Тя бе отменена, след като Полша отказа да участва, обидена от изказвания на израулски представители за ролята ѝ във Втората световна война.

Израел съобщи, че тази седмица ще е домакин на двустранни срещи с чешкия, словашкия и унгарския премиер, след като Полша оттегли участието си в планирана в Ерусалим двудневна петстранна среща на върха в знак на протест срещу свързана с Холокоста риторика, предаде Ройтерс.

"Няма да има среща на цялата Вишеградска четворка (В4). Пристигат трима премиери и те ще имат срещи с израелския министър-председател", посочи в писмено изявление говорителят на израелското външно министерство Емануел Нахшон.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки, цитиран от ДПА, съобщи, че Варшава няма да изпрати делегация на форума в Ерусалим, след като израелският външен министър Израел Кац каза, че поляци "са сътрудничили" с нацистите и "са закърмени с антисемитизъм".

Моравецки беше заплашил да изтегли полската делегация от участие във форума, ако израелското правителство не осъди казаното за Холокоста от новия временен външен министър Кац. А още вчера полският премиер каза, че няма да замине за Израел, е ще изпрати външния министър. Причината бе изказване на премиера Нетаняху миналата седмица за полското сътрудничество с нацистите.

"Думите на израелския министър на външните работи са расистки и неприемливи. . . Ясно е, че нашият министър на външните работи няма да отиде на срещата на високо равнище" на групата V4 (Унгария, Полша, Чехия и Словакия), каза днес Моравецки пред полските медии, цитиран от Франс прес. "За нас въпросът за историческата истина е от фундаментално значение", подчерта още премиерът и добави, че Вишеградската група напълно разбира полската позиция.

Вчера Кац каза, че поляците "са засукали антисемитизма с майчиното си мляко". Той цитира думи, казани преди години от бившия израелски министър-председател Ицхак Шамир, чийто баща е бил убит от поляци, посочва АП.

Първият дипломат на Израел заяви по военното радио i24News, че е "имало много поляци, които са помагали на нацистите". "Никой не може да ни казва как да се изразяваме или как да помним жертвите си", добави той.

"Историческата истина не може да бъде променена. Много поляци са сътрудничили на нацистите и са участвали в унищожаването на евреи през Холокоста. . . Антисемитизмът е бил присъщ на поляците преди Холокоста, по негово време и след това също", каза министър Кац.

Поредният спор между Полша и Израел започна заради думите на премиера на еврейската държава Бенямин Нетаняху, който неотдавна каза във Варшава по време форум за Близкия изток, че поляците са сътрудничили на нацистите през войната и той не знае някой да е бил съден за такова изявление. " По-късно израелската страна уточни, че Нетаняху говорел за "отделни поляци", а не за "полския народ".

Напрежението между Израел и Полша достигна връхна точка миналата година, когато Варшава въведе нов закон, който предвиждаше до 3 години затвор за използването на фрази като "полски лагери на смъртта". След натиск на американското правителство и негодувание в Израел Полша смекчи закона и премахна ефективното наказание, посочва Ройтерс.

Сега законът предвижда глоба за възлагане на отговорност на полската нация за престъпления, извършени от нацистка Германия.

Споделяне

Още от Свят