Скъпият долар вреди на европейските фирми

Оскъпяването на еврото спрямо долара доведе до намаляване на продажбите на големите европейски компании, съобщава Би Би Си. Експортно ориентираните фирми признават във финансовите си отчети, че слабия долар ги затруднява да покрият разходите си в евро.

Примери за подобни фирми са производителя на напитки Реми Коантро и компанията за пластмасови изделия Бик. От началото на миналата година еврото се оскъпи спрямо долара с около 25 процента.

В Европа мнозина се опасяват, че слабия долар може да затрудни излизането от икономическата стагнация. Япония, която е още по-зависима от Европа от приходите си от ицнос, подобни страхове достигнаха критична точка и се наложи централната банка да се намеси на пазара.

Според повечето анализатори само концентрирани международни действия биха могли да доведат до поскъпване на долара спрямо основните валути.

Подобно решение може да се вземе от Г-7, но едва ли това може да стане скоро доколкото САЩ изглеждат доволни от сегашния курс на валутата си.

Според някои европейски политици силното евро има положителен ефект по отношение на по-ниската цена на която се внасят суровини, чиито котировки традиционно са в долари.

Загубите от сегашната ситуация на валутните пазари са основно фирми от туристическия сектор или в отрасли ориентирани към износ. Някои производители са успели да прехърлят част от бизнеса си извън еврозоната, но това са по-скоро изключения.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: