Скелет на кон с борсови индекси се появи на площад Трафалгар

Борис Джонсън откри скулптурата на коня.

На Трафалгарския площад в центъра на Лондон се появи бронзова скулптура на скелет на кон, в която са вградени електронни дисплеи, показващи различни борсови курсове, предаде ББС.

Тя е работа на германеца Ханс Хааке, който става десетият поред скулптор, чиято творба заема известния четвърти пиедестал на площад Трафалгар. Тя замества гигантският син петел, който красеше мястото в продължение на половин година.

Дисплеите с борсовите курсове са намигване към първоначалния план на това място на площада да има конна статуя на крал Уилям ІV, който обаче не бил осъществун заради недостиг на средства.

За изработването на скулптурата 78-годишният Хааке, който живее в Ню Йорк, е използвал рисунката "Аатаномията на кон" от 1766 г. на английския художник Джордж Стъбс, чиито творби са изложени в съседната Национална галерия. Хааке обича да изследва в работите си връзката между изкуството, властта и парите, посочва ББС.

Скулптурата бе открита официално в четвъртък с церемония, в която участва кметът на Лондон Борис Джонсън.

Първата скулптура, която зае мястото на четвъртия пиедестал през 1999 г., бе на Марк Валингер. Ясна е и следващата творба, която ще замени бронзовия скелет на кон през 2016 г. Това е работа на британския творец Дейвид Шригли и изобразява човешка длан с непропорционално удължен палец.

Споделяне

Още от Свят