Скоро ще тръгне търгът за строежа на "Марица"

Скоро ще тръгне търгът за строежа на "Марица"

Още един от най-мащабните проекти от европейските програми – този за дострояването на магистрала "Марица", е на път да премине към съществена реализация, стана ясно от интервю на регионалният министър Росен Плевнелиев пред БНТ. "Голямата новина за днес е, че ние вкарахме в управляващия орган тръжната документация за проверка, каквито са европейските правила, така че много скоро ще тръгне процедурата за Лот 1 на "Марица", каза той.

До края на мандата на правителство – 2013 г. цялата магистрала трябва да бъде готова. До края на 2012 година пък се планира да приключи работата по аутобана "Тракия". Плевнелиев посочи, че за първи път правителство е определило и разписало срокове за изпълнението на строителството на магистралите и това ще бъде изпълнено. Същевременно това дава възможност на гражданите да контролират реализацията.

"В момента гледката е феноменална, ако отидете на "Тракия" – 117 километра през полята, през баирите, работи се здраво", заяви Росен Плевнелиев. От друга страна ниските цени за строителство на магистралата дадоха възможност да се насочат към София - Калотина, от АМ "Тракия" икономисахме 100 милиона евро от бюджета и около 350 млн. евро спрямо предишния договор, допълни министърът.

Имаме първите сигнали, че се отлепяме от кризата, но има и съмнения, че тя може да се върне, коментира икономическата ситуация в страната регионалния министър.

На фона на всичко, което се случва в чужбина и се вижда несигурност, е още рано да кажем, че ще изплуваме скоро, каза Плевнелиев. Той посочи още, че "България е все още най-бедната държава в ЕС, но тя ще върви напред, въпросът е с каква скорост".

Критиките към правителството Плевнелиев коментира като каза, че всеки има право на мнение и че правителството само носи своя кръст. "В много отношения сегашната криза е по-тежка от тази през 1928 година", допълни министърът.

Финансовата дисциплина е еманацията на отговорната политика за бъдещето, посочи министър Плевнелиев и допълни: "Дефицитът е нещо, което плащат нашите деца. Плоският данък е нещо добро, което въведе предишното правителство, и то не трябва да се пипа.

По думите му, не може сега да се копират моделите на излизане от кризата от 1928 година. Вече се мери какво ще завещаете на бъдещата генерация, заяви той.

Плевнелиев прогнозира, че през следващата година ще бъде тежко на тези, които харчат повече. "България има изключително ниска задлъжнялост и може да си позволи заеми, но въпросът е какво се прави с този дълг - харчи се или се инвестира. По време на криза най-добрите инвестиции са в магистрали и образование", коментира още министърът.

Споделяне

Още от Бизнес