Скрити разходи удвояват стойността на войните в Ирак и Афганистан

Скрити разходи удвояват стойността на войните в Ирак и Афганистан

Войните на САЩ в Ирак и Афганистан струват почти двойно повече от обявената им до момента стойност, съобщава доклад на американския Конгрес.

Опозиционната Демократическа партия заяви, че общата стойност на войните е около 1.5 млдр. долара, което е двойно повече от поисканата сума от 804 млрд. долара. Причина за разминаването в цифрите са "скрити разходи", смятат демократите. В. “Вашингтон пост” посочва, че това прави по 20 хиляди долара на всяко средно четиричленно американско семейство.

Вестникът цитира финансови експерти, според които някои от цифрите в доклада са спекулативни.

Сред факторите, допринесли за оскъпяване на военните разходи, са по-високите цени на петрола и плащанията към ветерани от войните.

Докладът трябва да бъде представен пред Конгреса по-късно във вторник.

Авторите на документа от Демократическата партия включват в общите разходи стойността на лечението на ранени ветерани и натрупаните лихви върху заемите, взети за водене на войните.

Ако досегашното финансиране на военните кампании в Ирак и Афганистан излиза по 20 хиляди долара на всяко средно четиричленно семейство в САЩ,   сумата може да скочи до 46 300 долара през следващите десет години.

От Демократическата партия изчисляват, че лечението на ветераните от двете войни струва повече от 30 млрд. долара, включително плащанията на обезщетения за инвалидност и загуба на приходи за ветерани, засегнати от психологически проблеми като стрес.

Републиканците все още не са коментирали доклада.

Споделяне

Още от Свят