Слаб интерес на чужди компании към български бизнес имоти

Слаб интерес на чужди компании към български бизнес имоти

Няма сериозен интерес на чужди компании, специализирани в придобиването на бизнес имоти, към нашата страна, какъвто имаше преди няколко години. Това коментира пред "Фокус" председателят на Управителния съвет на Националното сдружение "Недвижими имоти" Иван Велков.

"Има интерес единствено в жилищния сегмент – там, където става дума за персонални, за много малки и дребни инвеститори, които търсят по-скоро сигурност и спокойствие за собствените си спестявания. Големият, фирменият – изчезна", коментира Велков.

Основните причини, поради които чужденците купуват имоти не само в България, а и в чужбина, са, че искат да сменят настоящото си битие, отбелязва експертът. "Ако някой е живял и работил в страна с по-различен климат, си е мечтаел цял живот като се пенсионира, да живее на топло и да има море и планина, и да се разхожда сред градини с цветя и рози. Такива хора има и от Скандинавските страни, и от Острова, а напоследък и от Русия и съседните и държави", каза той.

По думите му персоналният интерес да изберат България се дължи на различни субективни фактори, комбинирани с изключително изгодните за техните стандарти номинални суми, които те би трябвало да вложат, за да получат сравнително пригоден за живеене имот.

70-80% от активния интерес по отношение на жилищните имоти е свързан с морските курорти и най-вече е от страна на хора от Русия и няколко съседни бивши съветски републики.

По Черноморието за последната година се е оформила много ясно изразена тенденция купувачите да са предимно руснаци, като обемът на техните сделки е почти десетократно по-голям от останалите взети заедно държави.

Интересът към планинските курорти - няколкото, около които и преди, и сега има контингент от хора, които се интересуват, е много по-малък като обем. Там разнообразието от гражданите на европейски (и не само на европейски) държави е много по-голямо, каза още Иван Велков.

Споделяне

Още от Имоти