След 6 год. на рецесия Хърватия избира нов парламент

Зоран Миланович, сн. ЕПА/БГНЕС

Хърватите гласуват в неделя за нов парламент в най-оспорваните избори, откакто страната извоюва независимостта си от Югославия, съобщи БНР.

Основни претенденти са дясноцентристката "Родолюбива коалиция“, сформирана около консервативната Хърватска демократична общност на Томислав Карамарко, и управляващата коалиция "Хърватия расте“ на социалдемократа Зоран Миланович. Те си оспорват общо 151 депутатски места.

Консерваторите, които заложиха на националистически призиви по време на кампанията си, водиха в социологическите сондажи до началото на тази седмица, когато анкета показа, че ще спечелят 57 места срещу 60 за формацията на Миланович.

При условие, че нито една от двете коалиции не спечели мнозинство, съставянето на следващото хърватско правителство ще зависи от представянето на новосформираната партия "Мост“, която е достатъчно популярна, за да получи до 12 мандата.

В предизборната си кампания "Мост" критикува политиката на основните партии и акцентира върху икономическите проблеми на Хърватия, която вече шест години е в рецесия.

Споделяне

Още от Европа