След данъчни проверки в Слънчев бряг половин милион лева оборот излезе на светло

Нови 200 000 лв. оборот бяха регистрирани на касовите апарати в четири от най-големите увеселителнизаведения в Слънчев бряг. Така само за две нощи оборотът на дискотеките достигна половин милион лева, съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП).

По време на проверките в петък през нощта инспекторите установиха, че 7000 от всеки 10 000 лв. оборот не се декларират от собствениците на нощните клубове и върху тях не се внасят данъци. Заради откритото данъчно наблюдение постъпленията от таксата за вход в четирите клуба достигнаха близо 30 000 лв. на вечер.

През почивните дни данъчните провериха и супермаркети в курортния комплекс. Оказа се, че в четири от тях действителният оборот е двойно по-висок от отчетения на касовите апарати. На собствениците на тези магазини са съставени актове за нарушения, глобата за тях може да достигне до 10 000 лв.

Откритото наблюдение на обекти в Слънчев бряг ще продължи до края на активния туристически сезон, като на фирмите, за които е констатирано, че укриват голяма част от оборота си, ще бъдат възложени ревизии за последните 5 години.

Според инспекторите на НАП данните, събрани от наблюдението ще са достатъчни, за да се изчисли по аналогия действителния оборот на заведенията за последните години и те да бъдат обложени с укрития данък заедно с лихвите за всички недекларарини приходи назад във времето.

Споделяне

Още от Бизнес