След днешните парламентарни избори Финландия вероятно ще има нов премиер

Юха Сипиля

В неделя във Финландия се провеждат парламентарни избори. Агенция Ройтерс отбелязва, че изборите са в момент, когато страната преживява най-тежката си криза от десетилетия - три години рецесия в икономика, спъвана от отслабващите позиции на емблематичната ѝ компания "Нокиа", увеличаването на разходите за труд и намаляващо население в работоспособна възраст. Икономическата криза в Русия, която е голям пазар за износ, нанася още един удар, добавя агенцията.

На вота не се очаква ясен победител, а водач в социологическите проучвания е партията „Финландски център” на Юха Сипиля - бизнесмен милионер, представящ се за технократ. Очаква се партията му да спечели 25% от гласовете.

В прогнозата следват социалдемократите и консерваторите с по 17 на сто и евроскептичната десница "Финландците" с 16.2%.

Партията на Сипиля може да се наложи да състави коалиция с някакво съчетание между леко евроскептичната и антиимигрантска партия "Финландците", Националната коалиционна партия, оглавявана от министър-председателя Александер Стуб, или лявоцентристките социалдемократи.

Сегашният кабинет, оглавен през юни от Стуб, е съставен от четирипартийна коалиция - консерваторите на премиера, социалдемократите, партията на шведскоезичните и християндемократите. Недостигът на единство в правителството го възпрепятства да даде отпор на икономичесакта криза в страната.

В петък властите съобщиха, че близо 32 на сто от избирателите във Финландия са гласували предсрочно. Това означава леко повишена активност в сравнение с 2011 г.

От общо 4,5 милиона финландци с право на глас, приканени да изберат 200 депутати с четиригодишен мандат в парламента на страната, над 1,3 милиона са гласували предсрочно от 8 до 17 април.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?