След доклада на ЕК холандски депутат поиска санкции срещу България

Холандският депутат от Социалистическата партия Хари ван Бомел призова правителството на страната му да поиска от ЕС санкции за Румъния и България след публикуването на вчерашните доклади на ЕК, съобщи румънската телевизия Реалитатя, цитирана от БТА.

Хари ван Бомел е поискал от холандския министър по европейските въпроси Франс Тимерманс да поиска от Брюксел санкции срещу Румъния и България заради докладите, които показаха, че никоя от двете страни не е постигнала значителен напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност.

"Тимерманс заяви през септември, че ако тези страни не постигнат напредък през следващите шест месеца, не трябва да се изключват мерки срещу тях. Искам от него да удържи на думата си", заяви Хари ван Бомел.

Още от началото на предприсъединителния процес както Румъния, така и България не успяха да спазят критериите, отнасящи се до правовата държава. За това Социалистическата партия гласува през 2006 г. против приемането им в ЕС, напомни депутатът, чиято партия в момента има 25 от 150-те места в парламента в Хага.

"Още тогава стана ясно, че това, че им беше позволено да влязат в ЕС при определени условия, не оказа никакъв ефект, който да ги накара да продължат реформите. Време е да бъде спряно сътрудничеството в съдебната и полицейската система с двете страни", заяви холандският депутат.

"Абсолютна лудост е да бъдем задължени и вбъдеще да приемаме съдебните решения, взети в тези страни, в условията, в които стана ясно, че в областта на правовата държава те не отговарят дори на минималните критерии на ЕС", казва в заключение ван Бомел.

Споделяне

Още от България