След моста отварят и митница във Видин

След моста отварят и митница във Видин

След като през юни беше пуснат в експлоатация моста Видин – Калафатн от 1 септември в дунавския град ще заработи и митница. Това реши правителството чрез промени в устройствения правилник на агенция "Митници", съобщи правителствената информационна служба.

Само за две седмици след отварянето на съоръжението по него са преминали 31 568 превозни средства, от които над 11 000 са тирове, е посочено в съобщението.

Във Видин вече е изграден модерен митнически терминал за проверка, изцяло финансиран със средства на Европейския съюз.

На територията на Видинска област има и два сухопътни гранични контролно-пропускателни пункта на границата със Сърбия при Брегово и при Връшка чука. В областта има и няколко пристанища на Дунав, както и свободна зона.

Митническо бюро в Монтана

С допълненията в устройствения правилник в структурата на митница Лом се създава и митническо бюро в Монтана.

Промените в организационната структура на агенция "Митници" целят засилването на контрола и борбата с нарушенията на митническото и акцизното законодателство, както и предприемането на ефективни действия за повишаване на събираемостта на публичните държавни вземания.

С въвеждане на новата организация на структурите се предвижда увеличаване на персонала на митниците с 13 души. Това ще стане за сметка намаляване на численост на служителите в Националната агенция по приходите.

Обезпечаването с административен капацитет на новите структурни звена ще се осъществи и чрез промяна на общата численост на Централно митническо управление с 10 щатни бройки.

Отмяна на митнически такси

Променят се и таксите събирани от митниците с цел да се намали регулаторната тежест върху бизнеса.

Отменя се таксата за издаване на удостоверение за наличие или липса на задължения за публични държавни вземания по смисъла на чл. 162, ал. 2, т. 1 от ДОПК, събирани от митническите органи. От 1 януари 2013 г. удостоверенията се издават от началниците на съответните митници, като за улеснение на лицата е изготвена форма на заявление, която е достъпна на интернет страницата на агенцията.

Отменя се и таксата от 10 лв. за предоставяне на справки от регистъра на митническите агенти.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?