След втората си операция Уго Чавес е готов да "полети като кондор“

След втората си операция Уго Чавес е готов да "полети като кондор“

Президентът на Венецуела Уго Чавес за първи път след втората операция в Куба за отстраняване на злокачествен тумор писа в Туитър.

57-годишният президент предаде на своите сънародници, които страдат за него, "боливарски привет от мен лично и от лекарския екип“. Той съобщи, че смята да закуси и е готов "да полети като кондор“, пише El Universal.

Лидерът на "боливарската революция“ обеща, че ще информира подробно своите съграждани за здравословното си състояние и даде на министрите указание да се борят с разпространението на всякакви слухове, свързани със заболяването му.

По-рано с официално изявление излезе вицепрезидентът на Венецуела Елиас Хауа. По думите му операцията на Чавес е минала без усложнения. Президентът "се намира в добра физическа форма“, възстановяването му след операцията "минава по план“. Лекарите "напълно са отстранили“ тумора, открит в областта на таза. "С твърд, енергичен глас на победител той предава на своя народ братски привет, любов и благодарност за подкрепата“, съобщи вицепрезидентът в интервю по телевизия Venezolana de Television.

Сред тези, които пожелаха на Чавес най-скорошно оздравяване, бяха САЩ, макар самият президент да подозира Вашингтон в съпричастност към поредицата ракови заболявания на лидери на страните от Латинска Америка, включително и към собственото си заболяване. Според него "на някого му се е отдало да разработи метод за целенасочено заразяване с ракови болести“, а "това ще стане известно едва след 50 или повече години“. Както обаче подчерта президентът, той не може да повдигне конкретни обвинения, а само да изкаже своето мнение за "много странните факти, които е трудно да се обяснят“.

Раковият тумор беше открит през юни 2011 г. Намиращият се в Куба Уго Чавес тогава сам обяви за това в телевизионно обръщение към съгражданите си. След операция туморът беше напълно отстранен и президентът съобщи, че оздравява, "минавайки допълнителен курс на лечение, който позволява борба с различните типове открити клетки и води до пълно възстановяване“. След това той мина четири курса на химиотерапия и през октомври обяви, че е напълно излекуван.

За поредната операция на Чавес се разбра миналата седмица. Той сам обяви, че има нужда от още една хирургическа намеса. По време на изследване лекарите открили "повреда“ в същата част на тялото му, откъдето миналата година е отстранен туморът. Чавес съобщи, че тази операция "както може да се очаква, ще е по-малко сложна, отколкото предишната“.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?