След взривовете в Горни Лом тръгва проверка на предприятията в бранша

Извънредни проверки във всички предприятия за производство, съхранение и употреба на промишлени взривни материали започна в понеделник Главната инспекция по труда. Оттам добавят, че проверките ще обхванат цялата страна и ще продължат до 12 февруари.

Контролните органи проверяват състоянието на условията на труд в предприятията, степента на обезопасеност на технологичното оборудване, обучението и квалификацията на персонала, непосредствено зает с производството на взривни материали, и редовното провеждане на инструктажа за спазване на правилата за безопасна работа.

Междувременно експерти на Областната инспекция по труда и разследващите изясняват причините за станалия взрив през миналата седмица в завод "Миджур" в Горни Лом. Директорът на инспекцията Искра Маринова каза, че по предварителни данни най-вероятната причина за инцидента е пожар от запален ремък.

Всички лабораторни измервания до днес показват, че няма вредни емисии във въздуха.

Сформираният след инцидента кризисен щаб се саморазпусна в понеделник, след като прецени, че няма опасност за населението.

Последният оглед в петък на мястото на инцидента установи, че напълно са унищожени цех за утилизация и производство на лят бустер и цех за прахообразни взривни вещества.

Споделяне

Още по темата

Още от България