Петък е обявен за ден на национален траур

Официално: Жертвите на взрива в завода за боеприпаси са 15

Предприятието до Горни Лом не е било затворено въпреки установени груби нарушения

Поредният взрив в завод за боеприпаси доведе до 15 жертви, а провалът на държавата да регулира сектора още веднъж се доказа. Правителството обяви петък за ден на национален траур за покойните работници в бившия завод за боеприпаси "Mиджур" до село Горни Лом, Видинско, който сега носи името на фирмата собственик - "Видекс" АД.

"Жертвите от взрива са 15 - тринайсет мъже и две жени. Взривът е бил изключително силен, образували са се кратери, oтломкис тежест 150-200 кг  са хвърчали на стотици метри", съобщи директорът на пожарната главен комисар Николай Николов.

По думите му две от сградите са напълно изчезнали, на мястото им има кратер, силно са пострадали и съседни гради, три автомобила в близост до тях да в "безобразно състояние". Въпреки че на мястото на инцидента не била видяна и "частичка от човек, дори от животинка" търсенето ще продължи, каза Николов.

В четвъртък преди обед екип от четирима специалисти влезе със специализирана техника във взривилия се завод, но все още няма информация за положението. Решението да се влезе преди да изтече 24-часовият законов срок бе взето, след като са разгледани направените тази сутрин видео и снимки от безпилотен самолет в района на взрива.

Социалният министър Йордан Христосков съобщи, че по първоначална информация в завода са били трима ръководители и 12 работници. Собственикът на предприятието Валери Митков каза, че според него в момента на взрива вътре са били неговият син, който е изпълнителен директор на завода, началникът на смяната и технологът на фабриката.

При взрива са пострадали и три жени, които са били в района, като няма опасност за живота им.

Прокуратурата претърсва офисите на собственика

Версиите за инцидента варират от лоши условия за безопасност в завода до ниска квалификация на работниците и човешка грешка.

Главният прокурор Сотир Цацаров координира разследването по взрива. По негово разпореждане на място е изпратен втори екип следователи от Националното следствие.

Ще бъде иззета документацията в административната сграда на завода, която е запечатана и поставена под охрана. Претърсен е офисът на фирмата собственик на завода за боеприпаси в София и предстои изземване на цялата документация. Разпитват се много свидетели.

Заводът не е бил затворен въпреки фрапиращи нарушения

Това е пореденият инцидент в завода. Само преди 15 дни е извършена последната цялостна проверка в него, при която са открити нарушения, за които са издадени съответните нормативни актове.

Христосков съобщи, че са били установени 13 нарушения - старо работно оборудване в процес на утилизация, липса на втори изход в цеха за утилизация, нямало е инструкция за безопасност.

"Установено е, че се съхраняват взривни вещества на самия втори изход на склада за тротилова пресовка, което е пречило за бързото излизане на хората в случай на някаква авария. Другото нарушение е, че навсякъде между цеховете е имало натрупани чували с отпадъци от тротил, които не са опасни, но затрудняват излизането на хората", каза министърът.

На въпрос защо не е бил затворен заводът, след като са констатирани системни нарушения, Христосков заяви, че "предписанията се дават, за да се изпълняват". След взривовете вече ще бъде затворен.

"Разговаряхме и с местните хора. Това е единственият шанс за работа. Това, което също чувам от тях, е, че възнагражденията са много скромни - последното възнаграждение, което е платено за месеца, е било под минималната работна заплата от 240 лева. Все пак казвам, че това е информация, която получавам сега. Тепърва предстоят сериозни проверки от страна на нарушенията на трудовото законодателство", каза Христосков.

Собственикът на завода и хронология на инцидента

Последният инцидент в "Миджур" е бил през 2010 г., когато избухва склад с боеприпаси и четирима души пострадаха. Тогава причината за взрива бе повреда в машина, възникване на пожар, който предизвиква взрив. Село Горни Лом се намира на 2-3 километра от завода.780 са жителите на населеното място, 150 от тях работят в предприятието за взривни материали "Миджур.

През 2008 г. при инцидент отново във фабриката загива шлосер при взривяване на шнек на пълначна машина. Тогава е ранена и една жена.

Заводът е собственост на "Видекс" АД, а в съвета на директорите влизат Валери Митков, Емил Митков и Ирина Миткова.

Валери Митков е и в управлението на "Първа частна ловна дружинка", "Видекс" АД, "Винарна Лопуша", "Миджур Ризорт", "Дом Яворов".

Председател е на Сдружение на взривните инженери в България и професор по тази специалност. Миналата година е избран за велик майстор на Великата Ложа на Старите, Свободни и Приети Зидари в България.

Това е поредният взрив в подобен завод. През август няколко души пострадаха при експлозия в завода от холдинга "ТЕРЕМ" в Костенец.

През 2008 година взривове в поделението край Челопечене разтресоха цяла София, а през 2012 година при мощни взривове в частни складове край пътен възел Петолъчката загинаха трима души.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?