Йовчев с нова екстравагантна идея за борбата с битовата престъпност

След жандармерията и частни общински гардове щели да опазват реда

Снимка: БГНЕС

Нова екстравагантна идея за повишаване на ефективността в борбата с битовата престъпност сподели в сряда вътрешният министър Цветлин Йовчев по време на изслушването си във вътрешната парламентарна комисия.

В МВР обмислят вариант да назначат временно около 4000 души като охранители към местната власт. Инициативата щяла да бъде реализирана съвместно със социалното министерство, тъй като щяла да повишава и заетостта в провинцията.

В началото на мандата си като МВР шеф Йовчев лансира идеята за възстановяването на т.нат нещатни сътрудници на силовото ведомство по малките населени места – ловни дружинки и граждански патрули, които да помагат в ловенето на бандити. Впоследствие в опазването на реда по селата бе включена и жандармерията.

"Възложихме функции на жандармерията, които тя нямаше. В места, където проведохме тази операция, имаме намаляване на битовата престъпност с до 70%. Работим по комплекс от мерки, които ще дадат възможност допълнително да се подобри противодействие на битовата престъпност", обясни Йовчев, цитиран от Дарик радио.

Министърът сподели и идея за това как да бъдат използвани мобилните камери, които според окончателно решение на Върховния административен съд (ВАС) бяха обявени за незаконни. По думите му устройствата могат да бъдат използвани от автопатрули, които ще следят за сигурността около опасните участъци.

"Издадох заповед, с която въвеждаме различна организация. Това, което е разпоредено на "Пътна полиция" е, че трябва да се намират преди опасния участък, а не след него, за да се ограничи възможността и рискът от ПТП. Искам да въведем тази практика, която е в Европа. Трябва да има ясно обозначени камери и действията на полицията да са такива, че да предотвратят рисковете от произшествия", поясни Йовчев.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?