Следови кучета ще издирват моряците от "Хера"

След молба от родителите на моряци от кораба "Хера" Българският Червен кръст е изпратил официално писмо до Турския червен полумесец, с което предлага помощта на три водача с кучета-следотърсачи, които да обхождат безлюдните брегове.

Турските власти, които са ангажирани с издирвателните и спасителните операции на потъналия кораб "Хера", вече включиха в работата си 10 спасителни кучета, които да помогнат в издирването на изчезналите моряци на брега, съобщава директорът на Изпълнителна агенция "Морска администрация" капитан Пейчо Манолов, цитиран Министерството на транспорта и съобщенията.

Всяка възможност за спасяване на хората трябва да бъде използвана, каза председателят на Българския червен кръст Христо Григоров.

Корабът потъна с 19 моряци на борда - 17 българи и двама украинци, миналия петък край Босфора, но до момента не са открити телата на екипажа.

Вероятността да бъдат открити тела на загиналите моряци е нищожна, заяви капитан Стефан Минчев, представител на фирмата - мениджър "Провидънс шипинг" в Истанбул пред БНР. Синът на Минчев също е бил на борда. Минчев поясни, че след консултации с експерти по дълбоководни дейности е направен изводът, че моряците от кораба "Хера" са извършили предварителни подготвителни действия за спасяването си.

Заради малката вероятност да бъдат открити моряци, фирмата ще предприеме собствени издирвателни действия по суша и море. Със съдействието на Генералното управление на "Брегова охрана и спасителни операции" в Истанбул вчера бил осъществен контакт между представителя на "Провидънс шипинг" и частната фирма за дълбоководолазна дейност "Кортес.

Минчев допълни, че продължават преговорите за намиране на подходяща водолазна група за извършване на последни проучвателни работи по кораба.

Предстои нов общ оглед на корпуса на кораба, след което ще бъде съставен план за действие, който трябва да бъде утвърден от местните власти. Подготвят се медицински екипи, които да осигурят дълбоководните спускания на водолазите. Времето продължава да е изключително неприятно В момента продължава да вали дъжд, има мъгла и силно вълнение. Продължават издирвателните действия по суша и по море.

Шефът на Морска администрация капитан Пейчо Манолов съобщи пред БНР, че днес е намерена още една спасителна жилетка от "Хера" в района, където вчера бяха открити други две, а още по-рано - 4 жилетки.

Споделяне

Още от България