Словакия: Европейска подкрепа за "Южен поток" би била враждебен акт спрямо Украйна

Одобрение на руския газопровод "Южен поток" би отправило послание към Украйна, че Европейският съюз не е готов да подкрепи амбициите ѝ за свързване със Запада и не приема Украйна като надеждна транзитна държава. Това заяви ръководителят на словашкия газов оператор, цитиран от Ройтрес.

Газопроводът цели да транспортира над 60 млрд. куб.м. газ годишно по дъното на Черно море към Южна и Централна Европа, заобикаляйки Украйна, която сега събира такси за преноса на руския газ през своята територия към Европа.

Европейският съюз блокира проекта с мотива, че противоречи на европейските правила. Русия обаче продължава работа с няколко европейски държави, сред които България и Австрия, за да съобрази проекта с европейските правила, според които до тръбата трябва да бъде предоставен достъп и на други газови производители, отбелязва Ройтерс.

"Потенциалната подкрепа за "Южен поток", особено в пълния му мащаб, не е позитивна подкрепа за нашия руски партньор, но всъщност е изцяло враждебен акт срещу Украйна", каза председателят на Eustream Томас Маресек пред Ройтрес.

Не мога да разбера как ЕС би подкрепил това, особено в контекста на сегашните амбиции, нужди и надежди на Украйна, допълни той.

"Южен поток" би лишил Киев от приходи от "Газпром", които помагат на страната да покрива сметките си към руския държавен монополист.

Това силно ще навреди на Украйна. Ще причини огромни финансови загуби, ще разруши стойността на газовите ѝ активи, които са гръбнак на нейната икономика, каза още ръководителят на словашкия газов оператор.

Според него изграждането на "Южен поток" ще понижи енергийната сигурност на Европа, тъй като газотранспортната система на Украйна с мощност 140 млрд. куб. м. ще бъде заменена с по-малко мощната на "Южен поток".

Той в същото време е убеден, че "Газпром" е надежден доставчик на газ за Европа и ще си остане такъв.

Словашкият оператор Eustream транспортира газ от Украйна към различни регионални газопроводи. Изграждането на "Южен поток" би лишило Словакия от част от тези обеми.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес