Путин обяви, че отказ от руски газ ще е самоубийствен за Европа

Натиснал "Газпром" да намали претендирания дълг към Украйна

Путин обяви, че отказ от руски газ ще е самоубийствен за Европа

Малко е вероятно Европа да престане да купува руски природен газ, защото руските доставки нямат алтернатива и подобно действие ще е равно на самоубийство за европейската конкуренция и икономика. Това мнение изрази руският президент Владимир Путин в отговор на въпрос на чужда медия по време на по време на дискусионния форум "Валдай", провел се в петък в Сочи.

"Да допуснем, че спираме напълно нашите доставки за страните от ЕС. Искаме ли това? Разбира се, че не. Защо ни е да го правим, след като това е коректен клиент и си плаща? Но нека си представим какво се случва с европейските ни партньори. На мен това ми е трудно", каза Путин, но все пак описа ситуацията и отбеляза, че в такъв случай алтернатива би бил Близкия Изток, "където кризите са не по-малко, от тукашните сега, а може би са много по-остри".

"Да допуснем нефт и шистов газ от САЩ? Възможно е, но колко ще струва? Ако европейските предприемат това, ще е пряк път за намаляване на тяхната конкурентоспособност", каза руският президент. Според него доставки от САЩ за Европа ще са по-скъпи от руските тръбопроводни на нефт и газ.

По думите му подобни действия ще са равни на убийство на европейската конкурентоспособност. "Не знам каква колония трябва да бъде Европа, за де се реши на това. Но мисля, че здравият разум ще възтържествува и до това няма да се стигне. Същото се отнася и за Азия", заяви Путин, цитиран от ТАСС.

Руският президент каза още, че му се е наложило да окаже натиск върху "Газпром", за да намали търсената от Украйна сума по първоначалните плащания за сметка на погасяването на дълга ѝ за стари доставки, предадоха руските медии в петък.

Задлъжнялостта на Украйна пред "Газпром" за вече осигурен газ е 5.3 млрд. долара. Русия изрази готовност да възстанови спрените през юни доставки при авансово плащане, ако Киев плати до края на годината 3.1 млрд. долара. Сега Путин разкри, че концернът настоявал сумата да е 4.5 млрд. долара за целия борч, част от който да се преизчисли част с признаване на отстъпка от 100 долара, което ще означава на цена на газа от 385 долара, за да се намали сумата от 5.3 млрд. долара.

"На мен ми се наложи да натисна "Газпром", извинявам се на акционерите, включително чуждестранни, и да помоля компанията да не настоява за тези пари", каза Путин. По думите на руския държавен глава той предложил на газовия холдинг да вземе част от дълга си от Украйна, а после "се разбирайте и спорете".

"Сега Украйна трябва да плати 3.1 млрд. долара за дълга си. Не всички 4.5 млрд. долара, а 3.1 млрд.. А можехме да заемем поза – не, платете всичко", каза Путин.

Позицията на Киев обаче била: "Ако си платим дълга, тогава няма да можем да работим режим предплащане (на доставките на руски газ), пък ако си предплащаме нужните ни обеми, не можем да платим дълга си".

Той увери съгражданите си, че правителството на Русия ще продължи да изпълнява социалните си ангажименти независимо от динамиката в цената на петрола. По думите му властите ще продължат да следят за равнището на безработицата, която сега, по думите му, е минимална. Същевременно Русия ще се стреми да намалява неефективните си разходи, ако е необходимо, каза той. По думите му занапред Русия ще акцентира преди всичко върху привличането на инвестиции и най-вече частни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес