Очаква се финализиране на газовата сделка между Киев и Москва

Украйна поиска от ЕК допълнителен заем за 2 млрд. евро

Очаква се финализиране на газовата сделка между Киев и Москва

С очаквания за постигане на окончателна договореност по временната газова сделка между Киев и Москва, която да осигури подновяването на доставките на руски газ за Украйна през следващите пет зимни месеца, започна във вторник в Брюксел поредната тристранна среща между Европейския съюз, Украйна и Русия.

За постигане на споразумение по основните параметри на предложената в края на септември от Брюксел временна сделка за доставка на 5 млрд. куб. м руски газ на цена от 385 долара за 1000 куб. м бе съобщено миналия петък след среща между президентите на Украйна и Русия Петро Порошенко и Владимир Путин в рамките на провеждащата се среща на върха Европа-Азия в Милано.

 

Във вторник първо се проведоха срещи във формата Русия-ЕС и Украйна-ЕС, а по-късно вечерта започнаха и тристранните разговори. В Брюксел са руският енергиен министър Александър Новак, шефът на руската корпорация "Газпром" Алексей Милер, еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер и украинска делегация, водена от министъра на енергетиката Юрий Продан.

Говорителят на ЕК по икономическите въпроси Саймън О'Конър съобщи, че Еврокомисията е получила искане от украинските власти за допълнителен заем от 2 милиарда евро.

Молбата тепърва ще се разглежда на консултации с МВФ и украинските власти, казал той.

По думите му "след консултации с МВФ, на Европейския парламент и на Съвета на ЕС ще бъде представено съответното предложение".


"Еврокомисията остава силно ангажирана да оказва подкрепа на Украйна в съответствие с поети по-рано задължения", каза О'Конър.

По-рано еврокомисарят Гюнтер Йотингер каза, че ЕК ще обсъди възможностите да окаже на Украйна допълнителна краткосрочна финансова помощ за покриването на газовия ѝ дълг пред Москва, за да няма проблеми с газовите доставки за Европа през Украйна.

Липсата на временно споразумение ще постави под въпрос стабилността на доставките на руски газ за страните от ЕС през Украйна, тъй като има вероятност Киев да отклонява газ, за да задоволи вътрешните си нужди, отбелязва ТАСС.

Украйна вече оспори действащия договор с "Газпром" в Арбитражния съд в Стокхолм. Руският газов гигант внесе насрещен иск, с който оспорва неизпълнението на редица положения по договора. Заради съдебния спор, за продължаването на доставките е необходимо временно решение, което ще позволи да се запазят позициите на страните в съда. Отношенията между Украйна и Русия в газовата сфера се регулират с договор за доставка и договор за транзит на газ от 2009 г.

Контрактът бе подписан след повече от две седмици спиране на суровината за Украйна и подписи под него подставиха тогавашните премиери Владимир Путин и Юлия Тимошенко, която по-късно бе осъдена и лежа в затвора за това, че сделката не е изгодна за страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес