Словакия, Унгария, България и Румъния подкрепиха нов газопровод

Словакия, Унгария, България и Румъния подкрепиха нов газопровод

Декларация в подкрепа на идеята за изграждане на газопровод Eastring ("Ийстринг"), предназначен да свързва Централна с Югоизточна Европа, подписаха Словакия, Унгария, България и Румъния на срещата на върха в Рига в четвъртък, пише електронното издание ЕурАктив (ЕurActiv).

Въпреки че името "Ийстринг" не се появява в одобрения документ, предложението за нов газопровод с това име има две версии - първата е с дължина от 832 км и преминава през Словакия, Унгария и Румъния, докато втората версия е с дължина 1274 км и ще достигне до България.

Едно от предимствата на новия газопровод е, че ще използва съществуващата инфраструктура на газопровода "Юстрийм" (Eustream) на територията на Словакия, която е изцяло реновирана след газовата криза от 2009 г., посочва изданието

Целта на новия проект е транспортирането на природен газ и в двете посоки с капацитет от 20 млрд. кубически метра годишно като първи етап и от 40 млрд. кубически метра на последващ етап. Потенциалните източници на природен газ са Азербайджан, Туркменистан, Ирак, Кипър и Русия, а за обратния поток - суровина от Западноевропейските газови хъбове. Оптимистичният срок за изграждане на първия етап на новия газопровод е 2018 година.

Страните по настоящия документ декларират своята подкрепа за осъществяването на взаимна свързаност и значителен двупосочен капацитет на съществуващата инфраструктура за снабдяване с природен газ на територията на Република България, Румъния, Унгария и Словашката република и за полагането на съвместни усилия да се търсят нови източници и пътища за газова диверсификация.

Настоящият документ отразява само политически намерения. Нито една от разпоредбите на настоящата Декларация обаче не трябва да се тълкува и да се прилага като създаване на юридически права или задължения за четирите държавите, гласи документът, цитиран от с който разполага ЕурАктив.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес