Словашкият кандидат за еврокомисар отхвърли обвинението на ЕНП

Словашкият кандидат за еврокомисар социалистът Марош Шефчович отхвърли обвинението на Европейската народна партия (ЕНП) в дискриминационно изказване.

ЕНП твърди, че през януари 2005 г. Марош Шефчович, който тогава е бил посланик на страната си в ЕС, заявил, че ромите "експлоатират словашката социална държава".

"Доколкото това изявление, както се твърди, е било направено преди пет години, г-н Шефчович не си спомня да е казвал подобни думи", се посочва в комюнике, разпространено от пресслужбата на словашкия кандидат в Брюксел.

След като социалистите официално обявиха, че при сегашните обстоятелства не могат да подкрепят кандидатурата на Румяна Желева за европейски комисар, ЕНП отвърна на удар и обяви, че номинираният за зам.-председател на комисията по междуинституционални отношения и администрация Марош Шефчович не е подходящ за поста заради дискриминационните му възгледи.

"Шефчович изразява най-дълбоко съжаление, ако нещо, което е казал в миналото, е обидило някои хора", се посочва още в комюникето, цитирано от Франс прес. В документа се посочва още, че Шефчович се е отличил в родината си със своите усилия за интегриране на ромите.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?