Словения подкрепя приемането на България в ЕС и без Румъния

Не би било коректно България да чака втора или трета страна, за да се присъедини към ЕС, заяви във вторник словенският президент Янез Дърновшек на съвместна пресконференция с българския си колега Георги Първанов, който от днес е на двудневно посещение в страната.

Словения ще изрази това становище, което ще бъде подкрепено и от други членки на ЕС, прогнозира Дърновшек, цитиран от Дарик радио.

Изявлението на словенския президент бе в отговор на въпрос как Любляна, която се присъедини на 1 май т.г. към Евросъюза, ще подпомогне България по пътя ѝ към членството.

В края на юни страната ни приключи преговорите с ЕС, докато Румъния, с която сме в пакет, все още не е затворила четири преговорни глави. До този момент от Брюксел официално обявяват, че няма промяна в плановете София и Букурещ догодина да подпишат общ договор за присъединяване, но вече се натрупват и мненията, че при евентуално забавяне на северната ни съседка България няма да бъде принуждавана да я изчаква.

След разговора си с Първанов Дърновшек каза още, че на срещата на върха на ЕС в края на годината Словения ще подкрепи политическото решение за приключване на преговорите на съюза с България и подписване на договора за присъединяване през първата половина на 2005 г.

Двамата президенти са обсъдили двустранните икономически отношения между България и Словения. Дърновшек заявил, че Любляна е заинтересована от инвестиции в България и смята страната ни като перспективна за словенската икономика. Първанов допълни,че се очаква през тази година стокообменът между двете страни да достигне 100 млн.долара, което е рекордна сума.

На срещата си двамата президенти са обсъдили дейността на ОССЕ, която в момента е председателствана от България. София трябва да предаде този пост на Любляна през следващата година.

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: