Словения ратифицира договора на Хърватия с ЕС

Словенският парламент ратифицира присъединителния договор на Хърватия с Европейския съюз като 23-тата членка от 27-членния блок, за да може Хърватия да се присъедини навреме към ЕС на 1 юли, както е планирано, съобщи Хина.

Ратификацията на документа  в 90-местния словенски парламент  изискваше мнозинство от две трети.  По време на днешното заседание всички присъстващи в залата 82 депутати гласуваха за договора.

Процесът на ратифицирането на документа в парламента бе забавен за известно време  заради датиращия отдавна  спор между Словения и Хърватия  за възможните модели за компенсиране на клиентите на закритата Люблянска банка, които са имали депозити в клонове на банката в Хърватия. Спорът се влоши след решението на кабинета на  словенския премиер Янез Янша да обвърже ратифицирането на договора  с уреждането на въпроса за Люблянска банка.

По-рано тази година обаче  двете страни се договориха да поставят въпроса за Люблянска банка в рамките на въпроса за наследството на СФР Югославия. Меморандум за това бе  подписан от отиващия си словенски премиер Янша и неговия хърватски колега Зоран Миланович на 11 март в Мокрице, Словения.

На специалното заседание на  словенския парламент във вторник присъстваха  хърватският премиер Зоран Миланович и външният министър Весна Пусич.

Страните, които още трябва да  ратифицират договора за присъединяване на Хърватия до 1 юли, са Белгия, Дания, Германия и Холандия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?