Словения заплаши да блокира членството на Хърватия в ЕС

Словенският външен министър Карл Ерявец заяви, че Словения ще блокира членството на Хърватия в ЕС заради спор за спестявания в Люблянска банка, съобщи вестник "Вечер" от Любляна.

Става въпрос за около 545 милиона някогашни германски марки, прехвърлени от хърватски граждани от местни в словенски банки, а хърватските Загребска и Стопанска банка се опитват да върнат тези пари по съдебен път.

Има реална възможност Словения да не ратифицира договора за присъединяване на Хърватия към ЕС, ако Хърватия не желае да реши въпроса за Люблянска банка в рамките на наследството на бивша Югославия, заяви Ерявец в интервю за "Вечер".

Анонимен източник от словенското правителство не отхвърля възможността словенският парламент да използва проблема с Люблянска банка като оправдание да не ратифицира договора за присъединяване на Хърватия към ЕС.

Хърватският външен министър Весна Пусич коментира, че свързването на тези два съвсем отделни въпроса няма да доведе до нищо добро. Тя настоява Словения да започне процеса на ратификация, а въпросът за депозитите в Люблянска банка да бъде оставен на финансовите експерти.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?