Служебният кабинет ще даде еднократни помощи на най-уязвимите групи

Кардинални промени и сериозни реформи не може да има за три месеца

Служебният кабинет ще даде еднократни помощи на най-уязвимите групи

Увеличаването на пенсиите от 1 април, което е заложено в бюджет 2013, и еднократни помощи за най-уязвимите групи. Това обеща вицепремиерът и министър по социалната политика Деяна Костадинова по БНТ.

В рамките на служебното правителство за друго освен предвиденото увеличаване на пенсиите не може да се говори, защото за него са нужни законови промени, които без парламент не могат да бъдат приети, каза Костадинова. Имаме ангажимент да подкрепим с еднократни помощи най-уязвимите групи, а политиката на доходите е дългосрочна, допълни още тя.

До седмица служебният кабинет ще представи пакет от мерки, с които според възможностите на бюджета да се подкрепят най-уязвимите хора както и да се намали броят на безработните, обеща Костадинова. Тя допълни,че мерките по никакъв начин няма да застрашат финансовата стабилност на страната.

Мисля всички сме наясно какво може да се очаква от едно служебно правителство в рамките на около три месеца, така че кардинални промени и сериозни реформи не могат да се направят, но поне в рамките на възможното трябва да се отговори на очакавнията на гражданите и протестиращите, каза вицепремиерът и министър по социалната политика.

Правителството ще започне работа по пакет от мерки за увеличаване на заетостта като те няма да са насочени само към хората с ниска квалификация, а и към тези с образование, които може да ползва бизнеса, каза Костадинова. По думите ѝ това е групата, която може да подкрепи икономическия растеж. Тези мерки ще бъдат оставени и на следавщото правителство, което ще се формира след изборите, което да прецени как да ги използва, допълни министърът по социалната политика.

Рискове пред осигурителната система не очакваме да има, приходите в нея са част от изпъленнието на приходната част на бюджета, което е приоритет за правителството, каза  Костадинова.

Тристранният диалог скоро ще бъде възобновен, защото има спешни документи, които трябва да бъдат разгледани, допълни Костадинова.

Още следващата седмица се очаква и да бъдат сформирани обществени съвети в областта на енергетиката, социалната политика и околоната среда, в които да се включат и част от протестиращите.

Костадинова заяви, че ще има нови заместник-министри във ведомството, защото досегашните са подали оставки. Други промени в администрацията не планира, защото работят "доказани професионалисти“.

Споделяне

Още по темата

Още от България