Служебният кабинет ще решава директните плащания за фермерите

Земеделските плащания за над 1 млрд. евро за 2013 г. са спасени

Служебният кабинет ще решава директните плащания за фермерите

Министърът на земеделието Димитър Греков оставя на бъдещия служебен министър да подготви наредбата за директните плащания на земеделците за периода 2015-2020 г., както и договарянето на новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР).

 

Освен това той ще трябва да начертае и екшън плана за договаряне на останалите над 2000 проекта във фонд "Земеделие", както и да избере сертифициращ орган за плащанията по селската програма и да ускори разплащането на 420 млн. евро за тази година, каза министър Греков пред Mediapool.

 

Това, което ще свърши настоящото правителство, в оставащите дни е изпращането на доклада на сертифициращия орган за изравняването на сметката за платените през 2013 г. средства по ПРСР. По този начин ще бъдат спасени над 1 млрд. евро, които в противен случай щяха да тежат на бюджета.

 

"Имах разговор с "Делой България" и те ме увериха, че са готови с доклада за Европейската комисия и той ще бъде изпратен до края на юли", каза министър Греков.

 

Договорът с "Делой България" за сертифициращ орган за 2013 г. беше подписан без конкурс, заради непрекъснатото обжалване на процедурата, което постави под риск сертифицирането на плащанията.

 

Процедурата за избор на сертифициращ орган за 2014 г. в момента също се обжалва, като делото е във Върховния административен съд.

 

След като напусне министерския пост Греков обяви, че се връща на старото си работно място като ректор на Аграрния университет в Пловдив.

Споделяне

Още от Бизнес