Служител на президентството наказан за кръщаването на файл с обидно име

Служител на президентството е наказан със "забележка", защото при даването на име на файла с Национална стратегия за интегриране на ромите (2012-2020) е използвал думата "мангали".

Кръстеният от служителя документ "13. NdtionalStrategyIntegrateMangali.pdf” предизвика масово възмущение във форумите и социалните мрежи през миналата година, след което светкавично беше свален и преименуван. От прессекретариата на държавния глава тогава лаконично коментираха, че "начинът, по който е публикуван документът, е изключително неприятен”.

 

Във вторник Комисията за защита от дискриминация заседава по случая по жалба, подадена от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека. Според жалбоподателите определянето на ромското малцинство с подобни квалификации, използвани в името на файла, представлява дискриминация по етнически признак.

По време на заседанието на комисията стана ясно, че на Борис Костов, началник на отдел в Дирекция "Финансово, стопанско и информационно обслужване” в администрацията на президента е потърсена дисциплинарна отговорност за това, че е използвал думата "мангали" при кръщаването на файла.

Костов е дал писмени обяснения за случилото се и в последствие е наказан със забележка.

Споделяне

Още по темата

Още от България