Служителка на британска разузнавателна агенция отива на съд за изтичане на информация

Бивша служителка на британска разузнавателна агенция ще бъде изправена пред съда следващия месец, защото е съобщила на вестник, че САЩ се поискали от агенцията да шпионира членове на Съвета за сигурност на ООН преди войната в Ирак, предаде Би Би Си.

Катрин Гън е работила за британския център за събиране на разузнавателна информация Джи Си Ейч Кю. Тя не отрича, че е дала на медиите секретно писмо, в което американски представители искат британски агенти да се ослушват за информация, която може да помогне на САЩ да спечелят гласуването за Ирак в Съвета за сигурност на ООН.

Адвокатката на жената заяви, че ще се опита да докаже, че клиентката ѝ е направила каквото е трябвало, за да разкрие сериозно закононарушение на американското правителство, както и за да предотврати незаконна война. Ако бъде призната за виновна, Катрин Гън ще лежи две години в затвора.

Бившата преводачка в британската Правителствена служба за комуникации бе арестувана миналия март, след като вестник Обзървър публикува паметната бележка от американската Агенция за национална сигурност (АНС) с дата 31 януари 2003 г. В нея агенцията съобщава, че е предприела засилено подслушване на служители от Ангола, България, Гвинея, Камерун, Пакистан и Чили - членки на Съвета за сигурност по това време.

Според публикувания текст АНС моли британската служба за подслушване да помогне в монтирането на подслушвателни

устройства в домашните и служебните телефони на дипломатите.

Правителствената служба за комуникации в Челтнам, западна Англия, използва високоусъвършенствана техника за мониторинг на международните комуникации, пояснява АП.

Катарин Гън твърди, че е направила разкритията, защото информацията показва сериозни нарушения и незаконни действия от страна на американските власти. Освен това тя е искала да не се стига до гибелта на иракски цивилни и британски войници при война в Ирак.

Споделяне

Още от Свят