Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Сметната палата е открила многобройни нарушения във финансовото управление на Министерството на културата

0 коментара

В деня в който се разбра, че премиера няма да смени министъра на културата Божидар Абрашев Сметната палата публикува доклад за многобройни пропуски и нарушения във финансовото управление на ведомството.

Проверката се отнася за цялата 2002 година и показва липса на ефективни контролни процедури, довели до грешки и нередности при планирането, утвърждаването, изпълнението и отчитането на бюджета и извънбюджетните сметки.

Установена е практика за коригиране на плановите показатели до размера на действително отчетените приходи. Сметнвата палата твърди, че министерството не събира всички приходи, регламентирани с нормативната уредба и не търси допълнителни източници на приходи.

В доклада се казва, че неефективните управленски решения и недостатъчно надеждните системи за контрол са причина по бюджета на министерството за 2002 г. да постъпят по-малко приходи и съответно да се ангажира държавна субсидия в по-голям размер.

Сметната палата е установила, че не се прилага системата на двойния подпис при сключването на договорите. Главният счетоводител не ги подписва, а само ги съгласува.

Във ведомството няма разписана единна вътрешна нормативна уредба за финансово-счетоводната дейност за цялата система на министерството, което е предпоставка за допускане и неразкриване на грешки, нередности и несъответствия при консолидирането на отчетите.

Ръководството на министерството не е предприело ефективни действия за събиране на всички приходи и не е положило достатъчно усилия за обхващане на всички източници.

В доклада се прави извода, че не се полагат усилия и за достигане на равнището на отчетените приходи от предходната година.

Не е приета единна методология за касово и счетоводно отчитане на средствата за цялата система на министерството. Според Сметната палата в министерството на културата е допуснато разходи от един и същи вид да се отчитат по различен начин.

Извършвани са разходи с бюджетен характер от извънбюджетни сметки по предложение на лицата, чието задължение е да извършват контрол за законосъобразното разходване на финансовите средства.

Във ведомството на Божидар Абрашев липсвали иа правила за осъществяването на текущ контрол по спазването на изискванията на Закона за обществените поръчки и Наредбата за възлагане на обществени поръчки.

Предоставяни са безвъзмездно държавни имоти с договори за съвместно ползване, за сътрудничество или за обединяване на усилия. Без провеждане на търг или конкурс са отдавани имоти - държавна публична собственост, сроковете, по които са удължавани с допълнителни споразумения над определения тригодишен срок от Закона за държавната собственост.

Не е осъществяван текущ контрол за изпълнението на клаузите по сключените договори за наем. Докладът на Сметната палата е изпратен на министъра на културата с препоръки за подобряване на управлението на бюджетните и другите публични средства и дейности на министерството.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.