Смог задушава Пекин в момент, когато в Париж започва конференция за климата

Смог задушава Пекин в момент, когато в Париж започва конференция за климата

Китайските власти оставиха в действие в Пекин днес "оранжев" код за замърсяване на въздуха, като затвориха пътища, прекратиха строителни дейности и отправиха предупреждение към жителите да не излизат навън, предаде Ройтерс.

"Оранжевият" код е второто най-високо ниво след "червеното" в обозначаването на степента на замърсяване на въздуха. Министерството на опазването на околната среда заяви, че задушаващият смог е причинен от "неблагоприятни" метеорологични условия.

Емисиите на вредни газове в Северен Китай се увеличават през зимата заради работата на отоплителните системи, а когато вятърът е слаб, замърсеният въздух не се разнася. Властите за първи път повишават нивото на замърсяване до "оранжево" тази година, което означава, че има прогноза за тежък смог в продължение на три дни.

Проблемът със замърсяването на въздуха изтъква предизвикателството, пред което е изправено китайското правителство в момент, когато в Париж започват решаващи преговори за постигане на споразумение за промените в климата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?