Смолянската прокуратура ще решава за нова експертиза за катастрофата в р. Лим

Смолянската окръжна прокуратура ще поеме делото за инцидента с българския автобус в река Лим и ще прецени дали да удовлетвори искането на шофьора Илия Измирлиев за нова техническа експертиза. Това съобщи прокурорът от Върховната касационна прокуратура Асен Арсов.

При инцидента на 4 април тази година загинаха 12 свищовски ученици, които след катастрофа в Сърбия и Черна гора, се удавиха в река Лим. Според техническата експертиза, автобусът е бил изправен преди катастрофата.

Вчера от Националната следствена служба съобщиха, че е приключило следствено дело и предварителното производство е предявено на обвиняемия - шофьорът на автобуса Илия Измирлиев и неговия защитник.

Измирлиев е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лица, за което може да бъде осъден на 15 години затвор. Той обаче е внесъл официално искане за нова експертиза, тъй като не е съгласен със заключението, че кормилната щанга се е счупила при падането.

Според неговите първоначални обяснения се е чуло изщракване, воланът станал неуправляем и автобусът полетял в реката, въпреки опитите му да овладее кормилото.

Това си е нещастен случай, едва ли някой е искал автобусът да се счупи и да стане такава тежка катастрофа, коментира съпругата на шофьора София Измирлиева пред радио "Нова Европа".

По думите ѝ, автобусът се е движил съвсем бавно, преди 20 минути е минал митница, излязъл е от завоя, влязъл е в прав участък и нещо е изтракало и не е могъл да овладее автобуса, той е бил неуправляем.

Проблемът е технически, а не резултат на човешка грешка, смята съпругата на шофьора.

Тя посочи, че Измирлиев не е единственият, който твърди това. Вътре в автобуса е имало толкова много хора, чули са това изтракване и са го потвърдили.

Затова тя смята, че инженерно-техническа експертиза, която е направена, не е точна.

"Много настояваме и продължаваме да настояваме да има още една експертиза, да дойдат и други независими хора, ако трябва - от фирмата производител, да се докаже как този болт се е счупил долу, а не горе", заяви още Измирлиева, която се страхува от манипулации.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?