Снимка от покушението срещу руския посланик в Турция победи в конкурса "Уърлд прес фото"

Снимка от покушението срещу руския посланик в Турция победи в конкурса "Уърлд прес фото"

Фоторепортерът от Асошиейтед прес Бурхан Йозбилиджи спечели наградата за 2017 г. на "Уърлд прес фото" за проявена смелост и самообладание, за да заснеме покушението срещу руския посланик в Турция, предаде Асошиейтед прес.

На фотографията се вижда турският полицай, застанал над тялото на посланика, когото току-що е прострелял смъртоносно. Облеченият в костюм и с вратовръзка полицай Мевлют Мерт Алтънташ, който тогава не е бил на служба, е заел предизвикателна поза, пистолетът в дясната му ръка сочи към земята, а показалецът на лявата му ръка е насочен нагоре. Устата на убиеца е широко отворена, а зад него лежи тялото на жертвата му.

Снимката на Йозбилиджи е част от серията "Покушението в Турция", спечелила награда в категорията "Истории". Фотосите запечатват моментите, преди и след като Алтънташ вади пистолет и стреля по посланика Андрей Карлов. Фотосите са били част от фотоизложба в Анкара на 19 декември м.г. Друга снимка е запечатала посланика преди стрелбата, а зад него е Алтънташ.

Ветеранът фотограф на АП Бурхан Йозбилиджи обяснява, че е приложил на практика наученото през своята над 30-годишна кариера. "Веднага реших да си свърша работата, защото можех да бъда ранен или убит, но поне ще съм показал добра журналистика", каза той.

Наградената снимка се е конкурирала с около 80 400 фотографии, представени от 5034 фотографа от над 125 държави. Журито присъди награди в осем категории на 45 фотографи от 25 държави. Победител в категория "Съвременни теми - Singles" е фотографът от "Томсън Ройтерс" Джонатан Бахман от САЩ със снимка на жена в Батън Руж, арестувана и водена от тежко въоръжени полицаи по време на протест. Втора награда в същата категория взема снимка на репортера на АП Вадим Гърда на мигранти, прекосяващи река в опит да се прехвърлят от Гърция в Македония, а друг фотограф на АП - Фелипе Дана - взема третата награда в тази категория със снимка на експлозия в Мосул.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?