Сняг и студ сковаха части на Европа

Сняг и студ сковаха части на Европа

Снежна буря връхлетя голяма част от Европа, предизвиквайки на места транспортен хаос и пътни произшествия, предадоха световните агенции.

В Рим за първи път валя сняг от февруари 2012 г. и бяха затворени всички училища. Колизеят, остана затворен наред с намиращия се наблизо Римски форум и Палатинския хълм. Властите призоваха хората да не излизат от домовете си, ако не се налага. Улиците и площадите бяха необичайно тихи и пусти, а хората снимаха необикновената метеорологична обстановка.

Снегът засегна градския транспорт в Рим и наруши движението на влаковете. Нарушена бе и работата на двете римски летища - Фиумичино и Чампино, след като за по-малко от 4 часа паднаха 10 сантиметра сняг. През нощта на Фиумичино работеше само една писта, а Чампино бе затворено, за да бъдат почистени двете му писти.

Властите на Рим и католически благотворителни организации оставиха отворени през нощта няколко църкви, метростанции и жп гари, където да могат да се подслонят бездомници.

Италианската служба за гражданска защита реши да включи армията в разчистването на улиците, след като Рим беше парализиран само от няколко сантиметра сняг.

Във Ватикана обаче снегът стана повод за необичайни гледки. На площад "Свети Петър" свещеници и семинаристи се замерваха със снежни топки.

Лошото време предизвика затваряне на училища и наруши транспорта в северните и централните райони на Италия.

В централните части на Русия и столицата Москва е необичайно студено. Температурите са средно минус 14 градуса през деня, а през нощта достигат минус 24 градуса, което е рекорд за района тази зима. Според синоптиците московчани и жителите на Централна Русия трябва да очакват необичайно студено време и в началото на март.

В Литва трима души станаха жертви на студа, а през уикенда температурите достигнаха минус 24 градуса.

Сняг и студ обхванаха някои райони на Германия. Четирима души пострадаха при две пътни злополуки в провинция Мекленбург-Предна Померания, а в град Любек полицията регистрира около 100 леки катастрофи за няколко часа заради лошото време. В Бремен заради снега бяха отменени най-малко 10 полета.

Германската метеорологична служба каза, че температурите са паднали до минус 15 градуса в някои райони, а на връх Цугшпице са били измерени рекордните за тази зима минус 27 градуса.

Студът причини смъртта на осем души в Полша, съобщи полицията. Общо жертвите на студа от ноември са 48. На някои места температурите паднаха до минус 20 градуса, а в Голдап в Североизточна Полша бяха регистрирани минус 26,2 градуса. Властите призовават гражданите да помагат на възрастните хора и бездомниците, които са особено уязвими през зимата.

В Швеция заради снеговалежите имаше големи закъснения на полетите на двете главни стокхолмски летища. В западната част на страната влаковете не се движеха. Движението по пътищата също бе затруднено, станаха катастрофи. Кола, в която за Упсала пътуваше шведският премиер Стефан Льовен, поднесе на пътя. Премиерът е невредим, само по колата има щети.

В Швейцария днес най-ниската регистрирана температура бе от минус 28,3 градуса на 1970 метра височина в прохода Офен, в кантона Гризон. В Женева днес температурата бе минус 4, а в Берн - минус 8,2 градуса.

В Австрия днес температурите в Тамсвег близо до Залцбург паднаха до минус 23 градуса, а на места Дунав замръзна, но властите предупредиха хората да не се пързалят по леда.

 

Австрийското вътрешно министерство каза, че заради времето полицията ще бъде снизходителна при прилагането на въведената в края на миналата година забрана за покриващи цялото лице.

В Белгия за тази нощ се предвижда температурите да паднат до минус 15 градуса. Заради студа властите на община Етербек в брюкселския район разпоредиха принудителното отвеждане в убежища на бездомниците, които сами отказват да напуснат улиците.

Във Франция студът отне живота на двама бездомници във Валанс и в района на Париж. Температурите достигнаха минус 10 градуса, но заради силния североизточен вятър се усещат като минус 18 градуса. Очаква се утре и сряда да бъдат най-студените дни за тази зима. Такива студове не е имало от 2005 г. Заради мразовитата вълна в страната бяха разкрити допълнителни 3100 места за временно подслоняване на бездомници.

Във Великобритания метеоролози казват, че тази седмица може да бъде най-студената от няколко години. Сняг вече вали в Източна Англия. Издадено е предупреждение за опасно време.

Споделяне

Още от Европа