Собственикът на "Ню Йорк таймс" отхвърли обвиненията на Тръмп в предателство

Собственикът на "Ню Йорк таймс" отхвърли обвиненията на Тръмп в предателство

Собственикът на американския вестник "Ню Йорк таймс" осъди обвиненията в "предателство", отправени към изданието от президента на САЩ Доналд Тръмп, като каза, че те "поемат по опасен курс в кампанията на президента срещу свободната и независима преса", съобщи Франс прес.

Няма "по-сериозно обвинение, което един главнокомандуващ да може да повдигне срещу независимо издание", написа Артър Сълзбъргър във в. "Уолстрийт джърнъл", а не в собствения си вестник.

Тръмп "премина от погрешно представяне на дейността ни към агресия срещу нашата почтеност, към демонизиране на нашите журналисти", добави директорът по редакционната политика на "Ню Йорк таймс".

"Сега президентът отправя атаките си още по-надалеч, обвинявайки "Таймс" в толкова тежко престъпление, че то се наказва със смърт".

Така Сълзбъргър отговори на съботните коментари на американския президент в Туитър, който обвини "тези плъхове от "Ню Йорк таймс", в извършването на "действителен акт на предателство" заради публикуването същия ден на информация, според която САЩ увеличават проникванията си в руската електронна мрежа.

"Това също е фалшива новина", написа Тръмп. Той нарече нюйоркския всекидневник "корумпиран" и повтори обвиненията си, че журналистите са "врагове на народа".

Според вестника, който се позовава на високопоставени американски служители, Тръмп не е бил информиран за подробности около тези операции, поради "опасения за реакцията му и заради възможността да ги отмени или да ги обсъжда с високопоставени чуждестранни представители, както през 2017 г., когато той спомена деликатна операция в Сирия пред руския външен министър".

Сълзбъргър обяснява, че преди публикацията неговият вестник се е свързал с Белия дом и е получил уверение от сътрудниците на президента, че статията не представлява проблем за националната сигурност.

"Ню Йорк таймс" редовно публикува разследващи материали, неблагоприятни за Тръмп. Вестникът често става мишена за гнева на президента срещу пресата, който, според Сълзбъргър, благоприятства климат, белязан от спад в доверието към медиите и от скок в нападенията срещу журналисти.

Директорът на "Ню Йорк таймс" предупреждава също и за водена от Белия дом "агресивна съдебна кампания срещу журналисти".

Артър Грег Сълзбъргър, праправнук на Адолф Окс, купил вестника през август 1896 г., застана миналата година начело на престижния американски всекидневник. Той се ангажира да отговаря публично на нападките на Тръмп в името на защитата на свободата на печата.

През 2018 г. вестниците "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост" получиха заедно награда "Пулицър" за отразяването на темата за руската намеса в президентските избори през 2016 г.
"Кампанията, водена от Тръмп срещу журналистите, трябва да тревожи всички американски патриоти", пише днес Сълзбъргър.

"Свободна, честна и независима преса е съществена за мощта и жизнеността на нашата страна и за всяка от свободите, върху които се гради величието ѝ". 

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?