Собственикът на сондата, замърсила Мексиканския залив, глобен с 1.4 млрд. долара

Собственикът на сондата, замърсила Мексиканския залив, глобен с 1.4 млрд. долара

Компанията "Трансоушън" (Transocean), притежаваща нефтената платформа "Дийпуотър Хорайзън" (Deepwater Horizon), която се взриви в Мексиканския залив през април 2010 г. , се е съгласила да плати на американското правителство глоба от 1.4 млрд. долара, предаде АП в петък.

От Министерството на правосъдието на САЩ съобщават, че компанията е признала вината си в престъпна безотговорност и по двете дела срещу нея, заведени по административно-граждански иск и от правителството.

В рамките на углавното дело "Трансоушън" се е съгласила да плати глоба от 400 млн. долара, а по гражданския иск – 1 млрд. долара, които ще отидат за частична компенсация на разходите за ликвидиране на последиците от замърсяването, засегнало пет американски щата.

В резултат на станалия на 20 април 2010 г. взрив и последвал пожар на "Дийпуотър хорайзън" загинаха 11 души, платформата потъна, а течът на петрол от находището във водите на Мексиканския зали бе преустановен едва след три месеца.

В средата на ноември 2012 г. компанията "БиПи", за която сондата добиваше нефт, призна вината си за нефтения разлив и се съгласи да плати на властите в САЩ 4.5 млрд. долара. Двамата служители на британския петролен гигант, които са отговаряли за дейността на сондата, обаче отказаха да се признаят за виновни за гибелта на колегите им.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?