Собственици на бентли кретат на стотинки и "заеми" от приятели

Собственици на бентли кретат на стотинки и "заеми" от приятели

Обещаната проверка на Националната агенция за приходите (НАП) откъде собствениците на луксозни коли имат пари за покупката им вече дава резултати. Във вторник директорът на НАП Красимир Стефанов обяви два основни извода от първите данни от проверките – че в България има богати хора, които не са престъпници и могат да си позволят бентлита, мазерати или ферари, и че има и други с щедри приятели, които им дават необезпечени заеми от добри чувства и така те могат да си купят бентлита, мазерати или ферари, макар да кретат на минимални за страната доходи.

През юни НАП обяви, че ще провери доходите на собствениците на 105 луксозни коли марка "Бентли", както и на 230 притежатели на яхти.

Изобилието на луксозни коли се набива на очи в столицата и дори бе обект на коментар в един от вариантите на последния доклад на Европейската комисия за справянето на България с "високата" корупция и организираната престъпност. В черновата на доклада ЕК искаше обяснения за "необяснимо богатите хора в България" и за наличието на стотици бентли по столичните улици.

От набелязаните за проверка 105 собственици на луксозната марка коли данъчните са ревизирали 46. От тях 31 са декларирали достатъчно доходи, за да могат да си позволят купуването на кола, която струва няколкостотин хиляди лева.

"Това автоматически потвърждава нашата теза, че не всеки българин, който притежава луксозно имущество, е престъпник", коментира пред БНР този факт Красимир Стефанов.

От останалите 15 собственици на такива коли - 12 фирми и 3 физически лица - са дали, по думите на Стефанов, "смехотворни обяснения за произхода на средствата, с които си позволяват да карат подобни автомобили".

Данъчните чули от проверяваните, че парите за колите са получили от добри приятели, които им дали заеми.

Така една от фирмите притежавала освен бентлито огромен автопарк от 209 коли, повечето от които луксозни, докато доходите ѝ били изцяло от заеми от физически и юридически лица.

Друг случай разкрил, че дружество със задължения към кредитни институции за 2.5 млн. лева е получило още 1.3 млн. лева заеми от физически и юридически лица, за да си покрива вноските по лизинговите договори за покупката на други луксозни автомобили.

Собственик на фирма пък заел за две години на дружеството си 200 000 лева за покупката на бентли.

Данъчните установили още, че притежател на бентли имал и луксозен джип "Инфинити ЕфЕкс 45", регистриран като "баничарка", за да се ползва данъчен кредит. Друг собственик оправдал покупката на луксозните си автомобили с преводи от офшорна зона за 300 хил. евро, съобщи още Красимир Стефанов.

Стопани на такива коли се осигуряват на 200-300 лева месечен доход. Други живеят изцяло на заеми.

България се оказа и страната на яхтените собственици. От 230 притежатели на яхти, най-евтината от които струва 200 хил. лв., а повечето са между 1.5 и 2 млн. лв., данъчните са проверили 190. Деветдесет и девет собственици на луксозните играчки имат законните доходи да си ги купят, а на 31 служителите на НАП са започнали ревизии.

Пред БНР Красимир Стефанов напомни, че в данъчните декларации за догодина вече ще се декларират и дадените и получените заеми от физически или юридически лица, които са над 5 хил. лв., като ще се посочват заемодателите или на кого са дадени заемите.

Ще се въведе и задължението разплащания между физически лица над 15 хил. лв. да са само по банков път, както и имотните сделки да се извършват също само през банки.

Според Красимир Стефанов, ако се приемат за верни твърденията за частното заемораздаване, ще се окаже, че хората са си раздали помежду си 2.7 млрд. лв. Според данъчните обаче около 90% от тези заеми са фиктивни за оправдаване на доходи от нерегламентирана дейност или от дейност в сивия сектор.

Споделяне

Още от Бизнес