София намалява таксата за тротоарно право с 15% след изборите

София намалява таксата за тротоарно право с 15% след изборите

София намалява таксата за тротоарно право с 15% след парламентарните избори. За това се разбраха представители на Асоциацията на ресторантьорите със заместник-кметовете на финансите Дончо Барбалов и на строителството Ирина Савина и председателя на стопанска комисия в Столичния общински съвет Николай Стойнев.

 

Таксата за тротоарно право в момента за І зона е 27 лв./кв.м на месец, за ІІ зона- 22.40 лв., за ІІІ зона - 21 лв. и за ІV зона 19.20 лв.

 

През миналата година от такса тротоарно право са събрани 3.28 млн. лева.

 

Целта на предложението е да се помогне на малкия бизнес, който изпитва трудности в момента, каза след срещата зам.-кметът Ирина Савина. Тя припомни, че през последните две години размерът на таксата е намаляван на два пъти с по 20%.

 

Новата, по-ниска, такса отчита тенденциите в размера на наемите в София, допълни зам.-кметът Дончо Барбалов. Той посочи, че Столична община ще разчита на завишен контрол и добра събираемост от таксите, а не на висок размер.

 

Предложението за новия размер на таксите ще бъде внесено за разглеждане в общинския съвет. Следващото заседание е на Столичния общински съвет е на 16 май. Ако бъде взето тогава, ще са необходими поне две седмици за влизането му в сила. Това означава, че най-рано от 1 юни новите такси могат да влязат в сила.

Споделяне

Още от Бизнес