София не знае, че американци ще сменят полското командване в Кербала

Министърът на отбраната Николай Свинаров заяви, че не е сезиран за това, че многонационалната дивизия под полско командване ще предостави на американците контрола над провинция Кербала.

По информация на АФП, която цитира командира на многонационалната дивизия в Ирак полския генерал Анджей Екерт, САЩ и Полша се подготвят за размяна на контрола над две иракски провинции, влизащи в ръководените от тях зони за стабилност. Според публикации в полски медии, смяната на командването трябва да стане до 10 декември. Полша пък ще премести частите си в провинция Кадисия, контролирана по-рано от изтеглилия се испански контингент.

В кулоарите на парламента Николай Свинаров отбеляза, че редът, по който България взима такива решения е чрез министъра на отбраната, Министерския съвет и Народното събрание в зависимост от степента на необходимата промяна.

До този момент министърът на отбраната като първо действащо лице, което трябва да задвижи процедурата, не е информиран за искани промени, добави министър Николай Свинаров, цитиран от БТА.

Преди дни бе огласена информация, която Свинаров също не потвърди, че американците искат българския контингент да остане в рамките на град Кербала и старата си база "Кило". Идеята на София, съгласувана с поляците, бе нашите войници да бъдат изнесени на по-сигурно място в лагера "Лима", чието разширяване обаче се забави доста. Министърът съобщи само, че има такова искане от иракските власти, но въпросът не е решен окончателно. След като първоначално твърдеше, че то ще се вземе от коалиционните сили като се прецени къде са по необходими нашите части, президентът Първанов призова да се зачете и позицията на България. Свинаров веднага заяви, че решението ще се вземе от нашите военни.

Шефът на генералния щаб ген. Никола Колев обяви вчера, че е обезнадежден за преместването на бойците ни от "Кило" заради бавните темпове на ремонт в "Лима". Той също не знае за промяната в командването на дивизията, в която е и българският контингент.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?