София опитва да спре маскирането на жилищни сгради зад апартхотели и ателиета

Общината настоява за регистър на системите за паркиране

Сн. БГНЕС

Законови промени, които да ограничат заобикалянето на изискванията за изграждане на жилищни сгради чрез маскирането им като общежития, апартаментни хотели или нежилищни здания с ателиета, предлага Столичната община. Така местната власт иска да се затвори вратичка в Закона за устройство на територията, която позволява на имоти, които не са отредени за жилищно строителство, да се правят блокове. Заобикалянето на закона по този начин позволява и да не се спазват изискванията за отстояние, разположение на апартаментите, осигуряване на повече места за паркиране.

От години ателиета, стаите в общежития или апартаменти в хотелите се продават като жилищни имоти. Собствениците им обаче нямат право на адресна регистрация. Освен това би трябвало да ползват промишлен ток, а данък сгради и такса смет да се изчисляват като за нежилищни имоти.

"Злоупотребата с тази законова възможност води до проблеми с паркирането и създава проблеми на собствениците. Те не могат да се регистрират по постоянен адрес и това създава проблеми при кандидатстване за детска градина и училище (адресът е сред критериите за прием - б.а.)", обясни кметът Йорданка Фандъкова в сряда.

Тя добави, че промените в Закона за устройство на територията са внесени в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Там ще бъде направена работна група, която да изчисти текстовете и да ги внесе в парламента. Фандъкова смята, че е възможно инициативата на общината за промени в закона да успее, както вече по предложение на местната власт беше променен Законът за устройство и застрояване на Столичната община. Предложените сега изменения ще засягат строителството в цялата страна.

Ще бъде внесен и втори пакет от промени, който да предвижда по-големи отстояния при изграждането на сгради в жилищните комплекси, за да "има повече въздух" и да се запазят зелените площи.

Без ателиета

Във внесения първи пакет с изменения на Закона за устройство на територията се предлага отпадането на ателиетата от правния мир въобще. Според главния архитект на София Здравко Здравков те са остаряло понятие и от тях няма нужда вече.

В същото време от години ателиетата се използват за заобикаляне на изискванията за жилищно строителство. В София и в страната има множество сгради, които по документи се състоят изцяло от ателиета. Те обаче се продават като апартаменти. Такъв например е случаят с небостъргача "Златен век" на строителната компания "Артекс". Сградата по документи не е жилищна, отделните обекти в нея са ателиета за творческа дейност, но те се продават и рекламират като апартаменти.

Използването на тази вратичка в закона позволява на предприемачите да не спазват изискванията за брой места за паркиране - по едно на апартамент, както и за разположение на имотите.

Отделно живеещите в ателиета се третират като собственици на нежилищни имоти.

Според Здравков ако промените в закона бъдат приети, те няма да засегнат хората, които вече са си купили ателие, както и няма да повлияят на бъдещи препродажби на вече съществуващи обекти с такъв статут. Няма обаче да се решат и проблемите с адресната регистрация, данъците или тока.

Забрана за продажба на стаи в общежития и апартаменти в хотели

Столичната община предлага също да се забрани продажбата на самостоятелни обекти в общежития и апартхотели. Този вид сгради също се използват за изграждането на продавани като жилищни имоти, но без спазването на изискванията за такива.

Според Здравков и Фандъкова с тази забрана предприемачите няма да имат интерес да използват вратичката в закона и да строят хотели и общежития, които не се ползват за такива.

Здравков даде пример със сгради в Студентски град, които се правят със статут на общежития или пък се реновират като такива, а в последствие в тях се продават апартаменти.

Проблемът в случая, е че по закон на 15 обитатели трябва да бъде направено едно място за паркиране. Така предприемачите си спестяват разходите за гаражи, а собствениците след това оставят колите си на улицата. Това води до проблеми с безразборното паркиране.

За решаването на този проблем от Столичната община предлагат и да се промени стандартът. Първоначалната идея е за 3 стаи да се прави едно място за паркиране, обясни Здравков.

Регистър на системите за паркиране

От общината искат да се направи и регистър на системите за паркиране, които се монтират в сградите. Според Здравков имало доста случаи, при които въпросните системи - многоетажни паркинги с платформи, се монтират при изграждането на сградата, за да се спазят изискванията за места за паркиране. След въвеждането в експлоатация се демонтират и се поставят в следващия обект.

"Констатираме злоупотреби със системите за гариране и паркиране. С тях се осигурява нужния по норматив брой паркоместа, а след въвеждане на сградата в експлоатация те се демонтират и продават на друг обект", обясни арх. Здравков.

"Това също е начин да се заобикалят правилата и затова настояваме тези системи за бъдат регистрирани и да подлежат на ежегоден технически контрол. По този начин ще се повиши и безопасността при ползването на съоръженията", каза Фандъкова.

Затова Здравков предлага да има национален регистър на тези съоръжения и освен това да подлежат на годишни технически прегледи по подобие на асансьорите.

Той е наредил и проверка на сградите, които са въведени в експлоатация с такива системи. Ще се направи и опит за въвеждане на стандарт за големината на местата за паркиране, за да не се правят миниатюрни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?