Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борис Бонев заподозрян в колаборация с ГЕРБ още на първия вот в общинския съвет

Фандъкова се закле като кмет за четвърти път, Елен Герджиков пак беше избран за председател на местния парламент

68 коментара
Борис Бонев заподозрян в колаборация с ГЕРБ още на първия вот в общинския съвет

Йорданка Фандъкова положи клетва като кмет на София за четвърти път, след като спечели балотажа на местния вот срещу Мая Манолова. На първата официална церемония на Столичния общински съвет (СОС) освен нея се заклеха 61 общински съветници, 24 районни кметове и 31 кметове на кметства.

Първото заседание на съвета се председателства от Грети Стефанова от "Демократична България", тъй като тя е най-възрастна от общинарите.

На него Фандъкова обяви първите промени в екипа си. И тя, и групата на ГЕРБ/СДС заявиха, че ще работят за промяна, както поискали избирателите, и призоваха останалите политически групи за съвместна работа и идеи, които да реализират заедно. БСП и "Демократична България" се обявиха за опозиция. Волен Сидеров от "Атака" и независимият Борис Бонев бяха другите, които критикуваха досегашното управление на общината. Възможно е обаче "Атака" да се обединят с ВМРО, за да формират отделна политическа група и да имат възможност да дават предложения за дневния ред на заседанията. Бонев пък вероятно ще получи зам.-председателско място в общинския съвет.

Нов стар председател

По време на заседанието беше избран и председател на общинския съвет. Това отново е Елен Герджиков от ГЕРБ, който и досега оглавяваше местния парламент. Освен него за поста бяха предложени Методи Лалов от Демократична България и Милка Христова от БСП. Герджиков събра 33 гласа, Христова - 15, а Лалов - 12. Волен Сидеров напусна заседанието и не гласува за председател.


Елен Герджиков отново беше избран за председател на общинския съвет. Той обеща да оправдае доверието на гласувалите за него и да промени мнението на тези, които не го подкрепиха. Сн. БГНЕС

Тъй като вотът за председател е таен, не може да се каже със сигурност кой кого е подкрепил за председател на общинския съвет. Гласовете за Милка Христова обаче са равни на броя на съветниците от БСП, тези за Методи Лалов отговарят на числеността на групата на "Демократична България". Така почти сигурно вотът за Елен Герджиков е дошъл освен от ГЕРБ/СДС (27) и от ВМРО (4), "Атака" (1) и от независимия Борис Бонев. Бонев, който и преди изборите се обявяваше срещу досегашното управление на общината, отказа да каже как е гласувал.

В същото време е много вероятно той да получи възможност да стане зам.-председател на общинския съвет. Според сега действащия правилник на местния парламент за заместници не могат да се избират независими общински съветници. Предстои обаче изработването на нов правилник, а според новия стар председател на СОС Елен Герджиков няма пречка това изискване да отпадне и независим съветник да може да му стане заместник.

"Както е казано в Светото писание - всичко тайно ще стане явно! В Столичния общински съвет - още от същото ... плюс Борис Бонев!", коментира във фейсбук профила си зам.-председателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.


Новият общински съвет ще работи по нов правилник. В него може да се даде възможност и независим съветник да стане зам.-председател на местния парламент. Единственият независим в момента е Борис Бонев от "Спаси София". Сн. БГНЕС

"По отношение на избора на председател на общинския съвет, единственият ми отговор е - не измисляйте драми там, където няма! Фокусирайте се върху съществените неща и се съгласете върху следващите ни действия!", коментира също във фейсбук профила си Борис Бонев.

В момента заместници на Герджиков са Иво Петров от ГЕРБ, Милка Христова от БСП и Борислав Игнатов от "Демократична България", които бяха предложени и избрани на първото заседание на съветниците.

Промени в екипа на кмета

На първото заседание на общинарите Фандъкова потвърди, че до месец ще предложи нова структура на администрацията си, в която ще има и нови заместник-кметове. От сега е ясно, че новите ресори в администрацията ще са дигитализация, транспорт и строителство. В момента има ресор строителство, но в него не са включени проектите от транспортната инфраструктура. Те са част от задълженията на зам.-кмета по транспорта. Фандъкова обяви, че това ще се промени и всички проекти ще се ръководят от един зам.-кмет. Заместникът по транспорт пък ще отговаря за градската мобилност.

Предстои да се представят и хората, които персонално ще отговарят за тези дейности. Вече е ясно обаче кой ще е зам.-кметът по дигитализацията. На поста ще бъде назначен досегашният председател на Столичната агенция за приватизация и инвестиции Владимир Данаилов. Той беше и кандидат за общински съветник от ГЕРБ, а по време на кампанията представяше идеите на Фандъкова за електронно управление и дигитализация.

В словото си след полагането на клетвата Фандъкова се обяви срещу партийното разделение в управлението на общината и заяви, че вратата ѝ ще е "винаги отворена за разговори, идеи и решения", но няма да подкрепя "популизма" и преследването на партийни цели.

"Днес подписваме клетвения лист и нашата първа отговорност е тази към хората на София, независимо от това за кого са гласували, нашата партийна принадлежност отстъпва крачка назад, защото решенията, които ще взимаме, са решения за града", заяви Фандъкова. Тя заяви, че ще работи за промяна с реални действия и решения. "Знам какво означава да си сбъркал, знам и какво означава да си бил прав, но ако не си намерил решение, ако не си преместил колелото напред, нищо от това че си бил няма да остане. Затова аз ще разчитам на всеки от вас за промените, които ще предложа и за решенията, които ще взимаме", каза още новият стар кмет.

Разпределение на силите

Най-много съветници в новия състав на местния парламент има ГЕРБ - 27. Те обаче са с трима по-малко от предходния мандат. 10 от съветниците на ГЕРБ са за първи път в общинския съвет.


Един от новите общинари - радиоводещият Симеон Колев, си прави селфи с колегата си от ГЕРБ Зафир Зарков. Сн. БГНЕС

С 15 общинари БСП е втората политическа група в СОС. Социалистите значително увеличават присъствието си спрямо предходния мандат, когато имаха 7 души в местния парламент. 9 от новите общинари от БСП са нови в съвета.

 

"Демократична България" вкара 12 съветници в местния парламент. Повечето от тях влизат в него за първи път.

Четирима са общинските съветници на ВМРО, а двама - на "Атака". Един от общинарите от "Атака" е лидерът на партията Волен Сидеров, който смени мястото си в парламента, което щеше да заема още година и половина, срещу пълни 4 години в общинския съвет.


Волен Сидеров, един от двамата общинари от "Атака", критикува разпределението на обществените поръчки в общината. Той напусна заседанието преди гласуването за председател на общинския съвет. Сн. БГНЕС

Засега в съвета ще има 3 политически групи. ВМРО, "Атака" и независимият Борис Бонев няма как да сформират самостоятелни такива, тъй като изискването за политическа група е в нея да има минимум петима съветници. Тези общинари обаче по правилник може да се присъединят към друга група, може да се сформират и нови такива и това да става по времето на мандата.

Общи приоритети и критики

Очаква се ВМРО да подкрепя ГЕРБ при решенията в общинския съвет. От управляващата партия обаче заявиха, че за момента мнозинството ще се формира по теми. По време на първото заседание на общинския съвет от ГЕРБ/СДС обещаха промяна, както поискали избирателите, допълниха също, че научили уроците си от предизборната кампания и последния мандат. Призоваха обаче останалите политически сили за идеи и общи действия в интерес на софиянци. Като опозиция се заявиха от БСП и от "Демократична България". Опозиционно говориха и Волен Сидеров от "Атака", както и независимият общински съветник Борис Бонев. Сидеров критикува начина на разпределяне на обществените поръчки, които според него се печелили от едни и същи фирми, както и политиката ремонтите и поддържането на чистотата да се дават на частни компании, а не на общински дружества.


Предстои изработването на нов правилник на общинския съвет. Трябва да се определи и съставът на комисиите. Сн. БГНЕС

Като цяло обаче представителите на различните групи, както и независимия общински съветник обявиха почти едни и същи приоритети, по които смятат да работят през следващите четири години.

Презастрояването е един от проблемите, които и Фандъкова и представителите на повечето формации в общинския съвет, откроиха като приоритет. Кметът обяви, че в сряда ще внесе предложения за промени в Закона за устройство на територията и в Закона за устройство и застрояване на Столичната община, с които да се реализират предизборните ѝ обещания за по-големи отстояния при строителството на сгради, завишаване на изискванията за места за паркиране при новото строителство, озеленяване и запазване на зелените площи. Презастрояването беше посочено като основен проблем и от БСП, "Демократична България" и Борис Бонев. Другите общи за повечето съветници теми са подобряването на градския транспорт, на чистота на въздуха, както и по-голяма прозрачност в работата на администрацията и включване на гражданите в управлението.


Част от районните кметове, които положиха клетва в понеделник. Сн. БГНЕС

От "Демократична България" обявиха, че ще работят за децентрализация, която да даде повече възможности за взимане на решения от страна на районните кметове, за дигитализация, както на администрацията, така и на общинския съвет, за връщане на Витоша на гражданите, промяна на финансирането на културата, както и за премахване на паметника на Съветската армия.

"София не заслужава още от същото. София не заслужава опасен въздух, недостъпна среда и ремонти на ремонтите. София може много повече. Политическата задача на "Демократична България" е да наложи дневния ред на бързата, належаща модернизация. Защото модернизацията означава високо качество на живот, възможности за свобода и инициатива и гражданско достойнство за всеки столичанин. Ролята ни в Столичния общински съвет ще бъде ролята на опозиция с прозрачни цели, почтеност и доказан експертен потенциал. От нас няма да видите безпринципни съюзи, търговия с постове или компромисни съглашения. Ще формираме единствено принципни мнозинства около важните за столичани теми", заяви Методи Лалов от името на "Демократична България".


По-голямата част от районните кметове от "Демократична България". Групата им в общинския съвет ще работи за по-голяма децентрализация за администрациите по места. Сн. БГНЕС

"Гражданите се умориха от празно политическо говорене", обяви Борис Бонев и добави, че за управлението на града е нужна експертност. Според него до момента администрацията не е чувала гражданите и не е приемала техните идеи и това трябва да се промени. Той очаква действия по темите за подобряването на градския транспорт, промяна на Общия устройствен план с цел спиране на презастрояването, подобряване на чистота на въздуха, ред в паркирането и инвестиции в кварталите.

Волен Сидеров обяви, че ще осветява лошите практики в общината и ще изпълнява основното си предизборно обещание - да спре гейпарада в София, който нарече "вакханалия". Той призова съветниците и кмета да го чуват, "защото от мен само може да имате полза". "Да работим разумно, защото всички сме смъртни. Един ден ще отговаряме", обобщи той.

Сигурността, подобряването на обществения транспорт, благоустройство на кварталите и развитие на северните територии са приоритетите на ВМРО. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

68 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Мислимотор
  #68

  Всяко зло за добро. Така след демаскирането на Бонев поне ще знаем, че има смисъл да се гласува единствено за последователните автентични демократи, за пазителите на смисъла от общество и на основната ценност -- природата около нас и духът в нас -- за Демократична България сега и завинаги, амин. ДаБе, гласувах за хубавеляка да го пратим съветник. За кмет -- разбира се за Борислав Игнатов гласувах, от него ставваше кмет за чудо и приказ, втори инж. Иванов. Подвелите се на първи тур, които не схванаха какъв дар от съдбата ни беше кандидатурата на арх. Игнатов, ще си ги попържам сега 4 години от душа и сърце, с най-добри чувства, то се знай.

 2. boriana
  #67

  Тепърва ще ни се разкрива. Предполагам че публично ще се прави на критик, но фактически ще подкрепа всичко предложеното от Фандъкова- Герджиков. Явно обаче избирателите му на този етап са разочаровани. Та те гласуваха повечето за Манолова.

 3. edin.drug
  #66
  Отговор на коментар #64

  Поради причина, че вече ни остава само едно полезно действие: да анализираме глупостите си и да не ги повтаряме в бъдеше. Следващият път, когато се гласува за кандидат без листа, някои (не очаквам да са мнозинството) ще запомнят какво се случва като се преразпределят гласовете. А дано има и такива, които да запомнят, че подобно преразпределение може да бъде предвидено и целено от определени политически групи - например ГЕРБ и БСП. Гласуването на Борис Бонев в полза на представителя на статуквото пък може да отрезви неговите избиратели по отношение на собствената им преценка.

 4. Диана
  #65
  Отговор на коментар #45

  Да бе, ДБ са мерзавци, а Бойко, който изригва прос'тотии като вулкан срещу тези, които не гласужат за ГРОБ,особено по адрес на ДБ, който нарушава всякакви етични, дипломатически (награби ли дипломат Херо като някой долно'пробен сва'ляч!), непрекъснато на обществени места се държи като гал'фон и прос'так и ръси прос'тотии, е най-прекрасният премиер,"с вейка от маслини и като ангел-ж бшло облекло"...Ха-ха-ха, какъвто идолът-такива и феновете му.

 5. Mina
  #64

  Поради каква причина се отделя толкова внимание точно на този човек от всички други?

 6. Преслав
  #63
  Отговор на коментар #62

  Тъп си ти, Плевнелиев ви отказа, чак тогава издигнахте Трайчо... който се класира на незавидното шесто място.

 7. Българофил
  #62
  Отговор на коментар #11

  Тъпчо, кандидатът за Президент на ДСБ беше Трайчо Трайков, с ,,вице" ген. Съби Събев! В глупостите, които ръсиш тук, няма и една вярна дума!

 8. Май бързо лъсна, кой е Бонев и кой стои зад Бонев. Ако разцепиш демократичният вот и се явиш независим", може да променим првилника за станеш зам. -председател на общинския съвет.

 9. [email protected]
  #60
  Отговор на коментар #51

  Тези от ДБ са пълни ку.ви.Само гледай ако влязат в парламента на първата година,ще са се разпърдяли,този номер вече го правиха няколко пъти(ОДС,Синя коалиция,РБ,сега ДБ).Вътрешно не могат да се търпят,но докопат ли се до кокала,всеки започва да дърпа в неговата посока!

 10. [email protected]
  #59
  Отговор на коментар #52

  Явно си пропуснал момента,в който Б.Бонев призова да се гласува за М.Манолова на втори тур.Но вече изборите са зад гърба ни,всеки си гледа интереса и този на тези които с а гласували за него!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.