София остана без наредба за рекламната дейност

София остана без наредба за рекламната дейност

Върховният административен съд (ВАС) е отменил Наредбата за преместваемите съоръжения и рекламните елементи на територията на Столична община, научи Mediapool. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. Това е третият голям съдебен удар срещу общината само за последния месец.

Първият бе произнасянето на Софийския апелативен съд в полза на концесионерите по чистотата за над 8 милиона лева дълг за зимно почистване, а малко след това Върховният касационен съд закри на Столичния медицински холдинг.

Решението на ВАС е от 1 март. То оставя града без регулация в областта на външната реклама и поставянето на преместваеми съоръжения по улиците.

Пред Mediapool главният секретар на общината Росен Желязков заяви, че след произнасянето на ВАС парите от рекламна дейност могат да бъдат събирани само по реда на сключваните директни договори с фирмите за външна реклама. До приемането на нов нормативен акт обаче фирмите и гражданите ще могат да монтират преместваеми съоръжение на територията на града без санкцията на ясен регламент.

Наредбата бе атакувана от сдруженията “Интерфорум” и “Българска асоциация за външна реклама” (БАСВ) пред Софийски градски съд (СГС) в началото на миналата година. Те оспорваха въведения конкурс за разполагане на рекламни съоръжения с мотива, че създава допълнителни пречки пред частната инициатива.

СГС счете жалбата им за основателна и се наложи Столична община да обжалва решението пред ВАС. До решението от 26 февруари наредбата все още действаше, тъй като решението на градския съд бе своевременно обжалвано.

Тогава председателят на правната комисия в Столичния общински съвет (СОС) Милена Стефанова заяви, че решението на СГС е “недопустимо, неправилно и незаконосъобразно”. Тя се позова на решение именно на ВАС от 2006 г., в което се постановява, че съдът може да отменя цял нормативен акт в случай, че застрашава здравето на гражданите, вреди на обществения интерес или води до загуби за народното стопанство.

По думите на Желязков мотивите в съдебното решение на ВАС повтарят почти изцяло мотивите на Софийски градски съд (СГС) от месец юли миналата година.  

В същото време от мотивите на ВАС става ясно, че правната дирекция на СОС се е опитала да защити наредбата по абсурден начин. Пред съда е бил атакуван срокът, в който двете организации са подали своята жалба срещу нормативния акт. Правният отдел е поискал искането на БАСВ и “Интерфорум” да бъде отхвърлено по недопустимост, тъй като не е спазен срок от 14 дни за обжалване на решение на административен орган.

Това се случва въпреки факта, че за наредби такива срокове няма.

“Кметската администрация внесе още през месец октомври м.г. проект за нова наредба на реклама и чака СОС да я разгледа и приеме”, добави още Желязков. В кметската проектонаредба се дава право рекламата в града да се даде на концесия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?