София празнува с нагласи за "развиване на потенциала"

София празнува с нагласи за "развиване на потенциала"

Кметът на София Йорданка Фандъкова призова в слово по случай празника на столицата - 17 септември, градът да бъде погледнат с по-добри очи и да се види, че в него "кипи бурно строителство". Столичният общински съвет (СОС) проведе в петък тържествена сесия, на която присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, областният управител на София Данаил Кирилов и испанският посланик Хорхе Фуентес.

"Приемам подкрепата на кабинета като естествена грижа към една четвърт от населението на страната. Не трябва да се мисли мандатно, а да се осигури устойчивото развитие на града. Дошло е време да развием потенциала на града", каза още Фандъкова.

Бившият кмет на София и настоящ министър-председател Бойко Борисов пожела лаконично на тържествения водосвет "дълъг живот и здраве" на софиянци, гостите на града и общинарите.

Той изрази надежда, че в средата на 2012 година всички ще станем свидетели на един по-модерен в инфраструктурно отношение град. Тогава трябва да е готов новият лъч на метрото от кв. "Надежда" до "Лозенец", както и продължението на подземната железница към летището.

Борисов обаче не се ограничи само с празника на София, но и отбеляза на водосвета по повод на решението на съда в Страсбург, че "най-сетне дългогодишният разкол в българската църква завърши и имаме единна, силна православна църква, която да води българския народ". В ритуала се включи и главата на Българската православна църква Патриарх Максим.

Имаме самочувствието

Цецка Цачева благодари на общинските съветници, че правят така, че "да имаме самочувствието, когато посрещаме нашите гости, да кажем - това е лицето на България".

Тя пожела на съветниците да имат сили, умения и възможности да направят така, че решенията им да са за доброто на София. "Трябва да имате вярата, че столичани ще ви подкрепят за вашите задачи за подобряване на столицата и да не забравяте, че когато се върши работа в полза на хората, това трябва да се прави с много любов", каза още председателят на Народното събрание.

Председателят на СОС Андрей Иванов посочи, че когато се говори за София, трябва да се погледне към християнския празник (Вяра, Надежда и Любов и майка им София - б. ред.), както и назад във времето към големите българи, които са крачили по софийските улици и са определяли съдбата на града и на страната.

"В условията на една световна криза, ние преодоляхме нашите кризи - с боклука - вече има създадена конкуренция, с детските градини - тази година се строят 21, от които седем са влезли в експлоатация, създадени са нови над 2500 места, продължава строежът на метрото", обясни Иванов.

Той изрази надежда, че политиката няма да пречи на работата на общината през идващата предизборна година.

По време на церемонията поредното си отличие получи и акад. Антон Дончев. След всички медали и награди авторът на "Време разделно" стана и почетен гражданин на София. През тази година той бе прибави в колекцията си от висши държавни отличия и ордена "Св. св. Кирили и Методий".

Освен него званието получиха японският посланик Цунехару Такеда, основателят на Софийския исторически музей Магдалина Станчева, скулпторът Величко Минеков, ветеранът от Втората световна война Никола Костадинов и проф. Станко Киров - създател на школа в онкологията.

Празникът на София отбелязаха по различен начин и столичните райони. В Лозенец кметът на района Прошко Прошков се включи в турнира по джага. Той обаче бе победен от известния жител на района Астор. 

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?