София предпоследна в Зеления индекс на европейските градове

София заема предпоследното място сред 30 града в т.нар. Зелен индекс на европейските градове. Класацията е изготвена от Economist Intelligence Unit по поръчка на компанията Siemens, предаде радио Дойче вече. След българската столица по екологични показатели застава единствено украинската Киев. В първата петица на екоотговорните градове са Копенхаген, Стокхолм, Осло, Виена и Амстердам.

Изследването сравнява екологичните показатели на сградите, транспорта, въздуха, водата, политиките на местните власти, управлението на отпадъците, енергетиката и въглеродните емисии. Индексът използва публично достъпни данни, подадени от градските управи.

София се представя различно в отделните категории. Най-добре столицата се справя с енергийната консумация в сградите - 14-о място. Според авторите на изследването сравнително доброто представяне в енергийната ефективност се дължи на "решението на градските власти да преоборудват жилищния фонд".

Най-зле в българската столица е управлението на ВиК сектора - 30-о място. Потреблението на вода на всеки софиянец е много над средното за Европа, като в същото време загубата на ценния ресурс по водопроводната мрежа е три пъти по-висока от средната в индекса, сочат резултатите от изследването. Отчетено е, че 85 процента от жилищата са свързани към канализацията, докато за останалите градове показателят е около 95 на сто.

Споделяне

Още от Европа