София прие екшън план за постигане на критериите

Два дни, след като Франция и Германия официално обявиха, че блокират българското членство в Шенген, правителството прие в четвъртък план с неотложни мерки за присъединяването на страната към общото пространство.

В плана влизат два типа мерки - неотложни, които трябва да се изпълнят до 31 март следващата година и последващи със срок на реализация до края на 2011 година. Всичките мерки са 35 и за изпълнението им са осигурени близо 11 млн. лева.

С плана се отговаря на препоръките, направени в експертните доклади за изпълнението на критериите за членство.

Сред неотложните задачи е осигуряването на необходимия брой стационарни, носими и мобилни ТЕТРА-терминали в граничната зона на външните сухопътни граници. Ще бъдат увеличени и планираните горива за "Гранична полиция" и други.

В последващите мерки влизат осъществяването на процедури по доставка и монтиране на устройства за откриване на укрити лица в товарни автомобили, изграждане на пунктове за временно базиране на хеликоптери на морската и западната сухопътни граници, осигуряване на резервни комуникационни канали и т. н.

"Изпълнението на препоръките на Комисията за оценка, включени в плана под формата на различни дейности, е задължително условие, което ще гарантира успешното присъединяване на България в заявения срок през март 2011 година", заявяват от пресцентъра на Министерския съвет.

Българските власти твърдят, че България ще изпълни всички технически критерии за членство в Шенген до март 2011 година, но Германия и Франция поискаха безсрочно отлагане на членството заради липсата на задоволителна юридическа и административна среда в областта на сигурността и правосъдието, проявите на корупция на различни нива и устойчивостта на предизвикващата безпокойство организирана престъпност.

От Министерския съвет припомнят, че България вече е преминала всички оценки по Шенген в областите "Полицейско сътрудничество", "Защита на личните данни", "Визи", "Граници" /морски, въздушни и сухоземни/ и "ШИС/СИРЕНЕ".

В рамките на процедурата за проверка са получени положителни оценки за изпълнението на шенгенските критерии.

В област "Сухоземни граници" е имало допълнителна визита от Комисията за оценка в началото на декември 2010 г., в рамките на която е бил посетен граничен полицейски участък Свиленград и гранично-пропускателен пункт "Капитан Андреево".

Част от дейностите по препоръките на Комисията за оценка от тази проверка са в процес на изпълнение, тъй като са в рамките на договори за обществени поръчки с фиксиран по-късен краен срок или са заложени в проекти, които все още не са стартирани, посочват от МС.

От правителството допълват, че България е усвоила успешно 100 процента от средствата по Инструмента Шенген и е постигнала целите на Националната индикативна програма по този финансов инструмент. От началото на декември страната ни има вече функционираща интегрирана система за контрол и наблюдение на черноморската граница, като сигурността ѝ се гарантира и от нови граничнополицейски кораби. В процес на изграждане е аналогична система за част от българско-турската граница, която ще бъде завършена до края на 2011 година. За целите на граничната охрана са доставени три хеликоптера и се въвежда въздушният компонент за наблюдение на границата. От ноември функционира и Националното бюро "СИРЕНЕ" за връзка с Шенгенската информационна система.

За изпълнението на поетите от страната ни ангажименти правителството осигури 56 млн. лв. за реализиране на националния шенгенски план за действие. Голяма част от проектите, финансирани с национални средства, са изпълнени успешно, а останалите ще бъдат завършени до март 2011 година, посочват още от МС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?