София се бори с Хелзинборг за Зелена столица на Европа през 2023 г.

София се бори с Хелзинборг за Зелена столица на Европа през 2023 г.

София е сред финалистите в конкурса на Европейската комисия "Зелена столица на Европа" за 2023 година. Българската столица ще се състезава на финала заедно с Талин, Краков и Хелзинборг на 9 септември, съобщи Столична община.

Преди обявяването на официалния победител столицата ни е втора с 44 точки. Лидер засега е шведският кандидат Хелзинборг, който има 46 точки. Следват Талин с 42 точки, а с най-малки шансове изглежда Краков, който е с 31 точки в междинното класиране преди финала.

Градът, спечелил титлата, ще получи парична награда от 600 000 евро, които ще бъдат насочени към екологични инициативи.

Столицата ни е седма сред рекордния брой от 18 участника за титлата през 2022 г. През тази година София се пребори с Дъблин, Скопие, Белград, Загреб, Варшава, Гданск, Измир и още пет европейски града за място на финала. София участва за втори път в надпреварата.

"Зелена София" е описала в кандидатурата си стъпките за подобряване на ситуацията с някои от най-належащите проблеми - качеството на въздуха, намаляването на акустичното замърсяване, както и за управлението на отпадъците. "Волята за подобряване на качеството на въздуха е оценена високо", обясняват от програмата.

Градът ще трябва да представи конкретен план за действие в годината, за която участва в надпреварата (2023 година), както и ключовите проекти, с които планира да постигне своята визия за устойчиво развитие. Градските власти трябва да разработят и комуникационна стратегия, да въвлекат гражданите в проектите, да покажат възможността да работят с различни институции и да представят в перспектива ролята на града като посланик на устойчивото развитие в ЕС.

Победители в конкурса от предишни години са Стокхолм (2010), Хамбург (2011), Витория-Гастейс (2012), Нант (2013), Копенхаген (2014), Бристол (2015), Любляна (2016), Есен (2017), Неймеген (2018), Осло (2019), Лисабон (2020), Лахти (2021) и Гренобъл през 2022 г.

Конкурсът "Зелена столица на Европа" води началото си от инициатива на 12 европейски града, подписана в Талин през 2006 г. От 2008 г. вече се организира от Европейската комисия и е с цел насърчаването на прилагането на екологичните стандарти в управлението на градовете.

При над 75% от населението в Европа, живеещо в градове, има редица предизвикателства пред градските власти - чистотата на въздуха, енергийна ефективност, градска мобилност и управление на отпадъците. В своя конкурс ЕК отличава градовете за налагане на по-високи екологични стандарти в развитието си, амбициите за устойчиво развитие и дали могат да служат за модел на най-добрите практики на управлението на градската среда.

Международно жури ще оцени кандидатурите на четиримата финалисти, става ясно от съобщение на Европейската комисия. Печелившият ще бъде обявен на официална церемония в Лахти, Финландия, който е зелената столица на Европа за 2021 г.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?